Sayfalar

18 Mayıs 2013 Cumartesi

Emeklinin Kulağı AİHM'de


Ülke kalkınmasına katkıda bulunan, emekleri ile üretip ekonomik çarkın dönmesini sağlayan işçi ve memurlar, ne yazık ki emeklilik yaşamında beklentilerine yanıt bulamamanın düş kırıklığını yaşıyor.
Günün koşullarında aldıkları düşük aylıkla geçinmeye çalışan emekliler, adeta köşelerinde unutulmanın verdiği burukluk içinde yaşamlarını sürdürüyor, sürdürmeye çalışıyor. Bu yıl başında büyük umutlarla bekledikleri intibak düzenlemesinden de umduklarını bulamayan emekliler, şimdi de aylıklarının yatırıldığı bankaların kendilerine tıpkı çalışanlar gibi promosyon ödemesi için çabalıyor ve sonuç almaya çalışıyor.
Çalışmakta olan memur ile işçilere aylık ve maaşlarının yatırıldığı bankalar tarafından promosyon ödenirken, emeklilere bu para neden ödenmiyor? Bu soru yanıtınıarayan bir sır olarak ortada duruyor. Sahi neden ödenmiyor?
Taleplerinin yerine getirilebilmesi, bütçelerine az da olsa katkıda bulunması için çeşitli bakanlıklar düzeyinde girişimlerde bulunan emekli ve onların üyesi bulunduğu dernekler de ne yazık ki olumlu bir sonuç alamadı.
Bu konuda Türkiye Emekliler Derneği’nin (TÜED) başta Başbakanlık ve ilgili bakanlıklar olmak üzere bankalar ve yasal mercilere sunulmak amacıyla detaylı bir rapor hazırladığını biliyoruz.
Promosyon ödenmesi amacıyla yoğunlaştıkları tüm iç hukuk girişimlerinden sonuç alamayan bazı emeklilerde de bireysel olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuruda bulundu.
Emekli Avukat Sedat Vural AİHM’e yaptığı başvuruda, emekli maaşını aldığı bankanın anayasal ve yasal hükümlerini yerine getirmediğini vurgulayarak, hukuka aykırı uygulama ve haksız eylemden ötürü üç bin liralık zarara uğradığını savundu. Vural, Türkiye’nin AİHM’in güvenceye aldığı ayrımcılık yasağı ve mülkiyet hakkıkonusunda pozitif yükümlülüğünü yerine getirmediğini de dilekçesinde ileri sürdü.
Buradan çıkacak sonuç belki de tüm emeklilerin umutla beklediği bir karar olur.
Kuşkusuz AİHM’in emekliler lehine alacağı olası bir karar, hükümeti bu yönde bir yasal düzenlemeye yöneltecek ve sonucunda bankalar emeklilere de promosyon ödeyecektir. Umarım, AİHM’den emeklinin beklediği olumlu haber tez gelir. Hükümet emeklinin bu haklı feryadını göz ardı etmemelidir.
Ülkemizde 5 milyon 966 bini işçi, 2 milyon 454 bini Bağ-Kur ve 1 milyon 900 bini memur olmak üzere 10 milyonu aşkın emekli bulunmaktadır. Aileleri ile birlikte nüfusun neredeyse üçte ikisini oluşturan emeklilerin aldıkları aylıklar ne kadar?
Halen en düşük işçi emekli aylığı 922.55, en düşük Bağ-Kur esnaf aylığı 717.28, en düşük Bağ-Kur çiftçi aylığı 530.36 ve en düşük memur emekli aylığı da 1086.52 lira. Türk-İş’in araştırmasına göre açlık sınırının 1.017, yoksulluk sınırının da 3.311 lira olduğu dikkate alınırsa emeklilerin yüzde 85’i bu sınırın altında aylık alıyor, yani emekli açlıkla boğuşuyor, yaşamaya çalışıyor.
İşte bu rakamlar doğruları tüm çıplaklığı ile ortaya koyuyor. Başka söze ne hacet.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder