Sayfalar

17 Mayıs 2013 Cuma

Aşık Veysel Tutkusu

Neredeyse filmi tek başına sürükleyen 12 yaşındaki Abdülkadir Tuncer’in 49. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde ‘’En İyi Erkek Oyuncu’’ ödülü kazanması, Türk yapımı mı, Avusturya yapımı mı? gibi tartışmaları beraberinde getiren’ ’Güzelliğin On Par’ Etmez’’ çok uzun bir bekleyişin ardından gösterime girdi.
Almanya’da yetişen genç nesil yönetmenlerden Hüseyin Tabak’ın çektiği Güzelliğin On Par’ Etmez, Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde beklentilerin aksine büyük bir sürpriz yaparak, ‘En İyi Film’, ‘En İyi Erkek Oyuncu’, ‘En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu’, ‘En İyi Senaryo’,‘En İyi Montaj’, ‘Behlül Dal Jüri Özel Ödülü’ dallarında ödül kazanmıştı.
Hüseyin Tabak’ın senaryosunu da yazdığı, Türkiye’den Avusturya’ya göç eden ailenin burada yaşadıkları uyumsuzluk, karşılaştıklarızorluklar ve ırkçılığa karşı verdikleri mücadeleyi anlatan film, 12 yaşındaki Veysel’in (Abdülkadir Tuncer) özellikle okulda yaşadığı dil sorunu ve aşkı üzerine odaklanıyor.
Terör örgütü üyeliğinden hapis yatan babası (Nazmi Kırık), annesi (Lale Yavaş) ve baba ile kavgalıserseri ağabey Mazlum ( Yuşa Durak) ile birlikte ülkesinden binlerce kilometre uzaklıktaki Avusturya’daki okulda Almanca öğrenmeye çalışan içe dönük Veysel, gizliden gizliye kendisi gibi göçmen olan Arnavut Ana’ya (Milica Paucic) tutkundur. Veysel okuldaki ayrımcılığın yanısıra babası ve ağabeyi arasındaki aile içi kavganın da arasında kalmıştır.
Avusturyalı öğretmenin sevgisizliği ve sınıftaki arkadaşlarının ırkçı yaklaşımları ile köşeye sıkışan, adeta yalnızlaşan, eğitimdeki başarısızlığından ötürü ailesi ile birlikte sınır dışı edilmesi tehlikesi ile karşı karşıya kalan Veysel’e komşuları olan bıçkın Türk genci Cem (Orhan Yıldırım) yardımcı olacaktır.
Veysel, sert karakterli, ancak özünde iyi bir Türk genci olan Cem’in katkıları ile adını aldığı, tutkunu olduğu unutulmaz ozan Aşık Veysel’in ‘Güzelliğin On Par’ Etmez, Bendeki Bu Aşk Olmasa’’ şiirini Almancaya çevirir. Veysel, Cem’in söylediği gibi‘Aşık Veysel’in Almancasını’’ yazmayı başarmıştır.
Aşık Veysel’in şiirini başarı ile Almancaya çeviren , bu başarısı ile sevinen Veysel’i ne yazık ki üzücü bir haber beklemektedir.
Aşık Veysel sevgisini, duygusallığı ve naifliği bünyesinde barındıran Güzelliğin On Par’Etmez, Hüseyin Tabak’ın ilk filmi olmasına karşın, dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor.
Özellikle filmin sonunda usta ozanın kendi sesinden söylediği unutulmaz türkü seyirciyi mest ediyor. Aldığı ödül tartışmaları beraberinde getirse de, içe dönük Veysel karakterini başarı ile canlandıran Abdülkadir Tuncer’in hakkını teslim etmemek haksızlık olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder