Sayfalar

20 Mayıs 2013 Pazartesi

Binler Yine Anıtkabir’deydi


Tıpkı 29 Ekim, 10 Kasım, 23 Nisan’da olduğu gibi, 19 Mayıs’ta da çocuğunu, bayrağını kapan binlerce yurttaş, Ulu Önder Atatürk’e olan bağlılığını ve sevgisini göstermek üzere bir kez daha Anıtkabir’deydi.

Ankaralılar, Mustafa Kemal’in 19 Mayıs 1919’da Bandırma vapuru ile Samsun’a çıkarak Kurtuluş Savaşı ateşini yakmasının 94. yıldönümünü, alanları doldurarak attıkları sloganlar, taşıdıkları pankartlarla büyük bir coşku ile kutladı.

Güneşin kavurucu sıcağına aldırış etmeden, Sıhhıye Meydanı ve Güvenpark’ta ayrı ayrı toplanan binlerce yurttaş Anıtkabir’e yürürken, Ankara’yı inleten sloganlar ile Atatürk devrimleri ve Cumhuriyetin yılmaz bekçileri olduğunu cümle aleme gösteriyordu.

Ayrı yürüseler de amaçları ortaktı onların. Ata’sına koşarak, devrimlerinin bekçisi olduğunu yeniden haykırmaktı. Sadece Ankaralı değil, çeşitli illerden başkente gelen binlerce yurttaş da Anıtkabir’e, Ata’sına yürüdü.

Her yurttaşın elindeki bayraklar, Ankara’nın caddelerini ve Anıtkabir’in avlusunu sanki kırmızı renge boğmuş, adeta çiçek bahçesine çevirmişti.

Hele aileleri ile birlikte yürüyen küçük çocukların, ellerinde bayrak taşıması, büyüklerinin attıkları sloganlara eşlik etmesi, tüyleri diken diken ederken, Cumhuriyetin sahipsiz olmadığını görmek insanı mutlu ediyor, umutlandırıyordu.

Türkiye Cumhuriyeti yazılarının kamu kurumlarından kaldırıldığı bu günlerde, Anıtkabir’e yürüyen yurttaşlarca ‘T.C’ yazılı maket taşınması bir yerlere verilen çok anlamlı bir mesajdı aslında.

Binlerce yurttaş, emperyalist güçlerden vatanı temizleyerek, Türk ulusunun esir yaşayamayacağını dünyaya gösteren, yoktan var ettiği Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder’in mozolesinde saygı duruşunda bulunurken, içinden cumhuriyete bir kez daha bağlılık yemini ediyordu.

Ankaralı, Ulu Önderi’ne sahip çıkmanın, görevini yerine getirmenin mutluluğu ile başka bir ulusal bayramda Anıtkabir’de buluşmak üzere, yorgun ama huzurlu olarak evinin yoluna koyuluyordu.

Her yurttaş, Mustafa Kemal’in 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıktığı Bandırma vapurunu ziyaret etmeli.

Olanağınız olursa, Samsun’daki Bandırma vapurunu ziyaret ederek Kurtuluş Savaşı’nın başlangıcına bir anlamda tanıklık edebilirsiniz. Mümkünse çocuklarınızı da götürebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder