Sayfalar

18 Mayıs 2013 Cumartesi

Çavuşlu Çöplük Değil


Karadeniz’in yeşil ve mavi ile örtüştüğü ekmeği ile ünlü, tatil beldesi Çavuşlu halkı, beldeye yapılan çöp toplama merkezine karşı seferberlik ilan etmesine karşın ne yazık ki başarılı olamadı.
Giresun’un Görele ilçesi Çavuşlu beldesine yapılan çöp toplama merkezi yargı kararına karşın, Giresun Valiliği’nce yeniden gündeme getirildi ve yargı kararı dikkate alınmadı.
Çöp toplam projesini, Çavuşlu Belediye Başkanlığı ve çevreci örgütler geçen yıl Ordu İdare Mahkemesi’ne taşımış ve davayı kazanmış, belde halkı da çöp toplama merkezine olan tepkilerini yürüyüş ve çeşitli etkinliklerle göstermiş, Samsun-Trabzon karayolunu bir süreliğine trafiğe kapatmıştı.
Yargı kararı ve halkın tepkisi üzerine Çavuşlu’ya yapılmasıöngörülen çöp toplama projesinden vazgeçen ve Görele’nin Çömlekçi beldesine yönelen Giresun Valiliği, burada da yoğun tepki ile karşılaşınca rotasını bu kez yeniden Çavuşlu’ya çevirdi.
Ne yazık ki tüm tepkilere karşın, çöp toplama merkezinin yapımı sürüyor, nerdeyse bitmek üzere.
Sayın Vali de her hafta Çavuşlu’ya gelerek zafer kazanmışkomutan edası ile burada inceleme yapıyor.
Mahkeme kararına karşın, Karadeniz’in ‘’Ekmek Diyarı’’na çöp toplama merkezi yapılması anlaşılır gibi değil. Çavuşluların tamamlanma aşamasında havayı, toprağı, suyu, hatta denizi zehirleyen, en önemlisi insan yaşamını yok eden bu belaya karşı kararlı tepkilerini bundan sonra da göstereceğinden kimsenin kuşkusu olmasın.
Bu yanlışı yapan, turizm beldesi Çavuşlu’ya böyle bir tesisi uygun görenleri, tarih ve Çavuşlu halkı hiçbir zaman affetmeyecek.
Giresun Valisi sayın Dursun Ali Şahin ile diğer ilgililer, Fatih Akın’ın ‘’Cennetteki Çöplük’’ filmini izlerlerse yanlışta nasıl ısrar ettiklerini sanırım anlayacaktır.
Sayın Şahin yanlışlığını, cennetten farksız Trabzon’un Sürmene ilçesine bağlı Çamburnu beldesinin, halkın tepkilerine karşı ısrarla yapılan çöp toplama merkezi ile nasıl cehenneme dönüştürüldüğünü anlatan bu filmi izleyince görecektir.
Çavuşlular,‘’Beldemiz çöplük değildir’’ şeklinde sürekli haykıracaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder