Sayfalar

24 Haziran 2013 Pazartesi

Zombilerin İstilası

Yaz mevsimi ile birlikte sinemalarda daha çok gişeye yönelik, eğlendirici, izleyiciyi sıkmayan üç boyutlu filmler gösterime girmeye başladı.

Kış sezonunda gösterime çıkacak salon bulmakta zorlanan, bulsa bile yedinci sanat tutkunlarının dışındaki kitle tarafından ilgi görmeyen, gişede yokları oynayan bol ödüllü filmler, birer birer sinemalardan elini ayağını çekiyor, yerini aksiyonu, gerilimi bol, felaket filmlerine bırakıyor.

Gerek yurt içinde, gerekse yurt dışında ödüle doymayan, ‘Zerre’, ‘Güzelliğin On Par’Etmez’, ‘Devir’, ‘Yük’, ‘Umut Üzümleri’, ‘Muhalif Başkan’ gibi yerli filmler geçtiğimiz haftalarda seyircinin kayıtsızlığından, ilgisizliğinden ötürü ancak birer hafta gösterimde kalabildi, afişler erken indi.

Keşke sinemaseverler aksiyonu bol, eğlendirmenin dışında hiçbir amacı olmayan bu tür yabancı filmlerin yanı sıra, özellikle Türk yönetmenlerin ödüle doymayan, gündelik yaşamdaki sorunları irdeleyen, sorgulayıcı bakış açısı ile gözler önüne seren, Türk insanını anlatan başarılı filmlerini izlese, ilgi gösterseydi.

Seyircinin bu filmlere ilgisizliği, kayıtsızlığına karşın, genç kuşak yönetmenlerin kendilerinden beklenen başarılı yapımlara bunda böyle de imza atacağına, övgüye değer filmleri ile Türk sinemasını dünyaya başarıyla tanıtacaklarından kuşkum yok.

Ah, bir de kendi ülkesinde seyirciden yeterli desteği görebilseler öyle güzel olacak ki!

‘Dövüş Kulübü’, ‘Yedi’, ‘Benjamin Butto’nun Tuhaf Hikayesi’’, ’12 Maymun’ gibi unutulmaz filmlerdeki başarılı oyunculuğu ile dikkatleri çeken Brad Pitt’in baş rolünü oynadığı, dünyayı istila eden zombilere karşı verilen mücadeleyi anlatan ‘Dünya Savaşı Z’ sinemalarda görücüye çıktı.

Karısı (Mireiile Enos) ve iki kızıyla mutlu bir yaşam sürdüren, Birleşmiş Milletler’de (BM) çalışan Gerry Lane (Brad Pitt), kendini bir anda hızla yayılarak insanları zombiye çeviren anlaşılmaz hastalık salgınına karşı yürütülen mücadelenin içinde bulur.

Ailesini BM tarafından okyanusta oluşturulan korunaklı bir bölgeye yerleştiren Gerry Lane, tüm dünyaya yayılan, insanlığın sonunu getirecek bu salgın hastalığı önleyecek aşının üretimi için farklı ülkelerde aktif bir mücadeleye başlar.

Üç yüz milyon doları aşan bir bütçe ile kotarılan ve bugüne dek yapılan en başarılı zombi filmi olduğu belirtilen ‘Dünya Savaşı Z’ de Brad Pitt, yine oyunculuğunu göstererek, sadece yakışlılığı değil, yeteneği ile de Amerikan sinemasının kalbur üstü oyuncusu olduğunu gözler önüne seriyor.

Kaptıkları virüs ile birer insan yiyen canavara dönüşen zombilerin, İsrail’de çok yüksekteki duvarlara tırmanması filmin en etkileyici sahnesi olarak belleklerde iz bırakıyor.

Yaşlansa da düzgün fiziği ile bayanların ilgisini çekmeye devam eden Brad Pitt, sanırım bu filmi ile hayranlarının özlemini giderecek.

‘Kesişen Yollar’, ‘Düşler Ülkesi’’ gibi filmlerde imzası bulunan yönetmen Marc Forster, ‘Dünya Savaşı Z’’de zombilerin ürkütücü görüntüsünün yanında, iyi aile babası, aile bağları vurgusunu da ihmal etmiyor.

‘Dünya Savaşı Z’, yaz mevsimine uygun, gişeye yönelik bir felaket filminin ötesine geçemeyen bir yapım olmasına karşın, günlük sıkıntılardan arınmak isteyen, aksiyon ve gerilim tutkunlarının beklentisini fazlasıyla karşılayacak nitelikte bir seyirlik.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder