Sayfalar

23 Haziran 2013 Pazar

İşsizliğin Kıskacındaki İnsanlar

Türk sinemasında kalıcı bir yer edineceğine inandığım Erdem Tepegöz’ün bol ödüllü ilk filmi ‘Zerre’ sinemaseverlerden olumlu tepki aldı.

49.Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde ‘En İyi Yönetmen’, ‘En İyi İlk Film’, ‘En İyi Sanat Yönetmeni’, SİYAD, 3. Malatya Film Festivali’nde de ‘En İyi Kadın Oyuncu’, ‘En İyi Kurgu’ ödülleri kazanan ‘Zerre’de, Tarlabaşı’nda yıkılmak üzere boşaltılmış evlerde yaşam mücadelesi veren üç kişilik bir ailenin öyküsü anlatılıyor.

Fason üretim yapan tekstil atölyelerinde sigortasız, çok düşük maaşla çalışan Zeynep (Jale Arıkan), hasta kızı ve annesi ile çok güç koşullarda yaşama tutunmaya çalışırken, aynı zamanda hem işyerinde hem de ev sahibi tarafından uğradığı cinsel tacizlere karşı da mücadele ediyor.

Tek kaygısı ailesini geçindirmek olan Zeynep’e yardım elini sadece kendisi gibi çok düşük maaşla lokantada çalışan saf ve iyiliksever Remzi uzatırken, Zeynep işsizlik ve cinsel tacizlere nereye dek dayanabilecek? Yoksa Zeynep, bu sorunlardan başka bir çözümle mi kurtulacak?

Erdem Tepegöz’ün yönettiği ‘Zerre’, Türkiye’nin en önemli sorunlarından işsizliği ve bu çerçevede çok düşük ücretle, sigortasız kayıt dışı çalışan milyonlarca emekçinin sorunlarını da gündeme getirmesi ile izlenmeyi ve övgüyü oldukça hak ediyor.

Sezonun en iyilerinden olan Zerre’de, Zeynep’in iş ararken, ‘Ne İş Olursa Yaparım’ sözü hem işsizliğin kıskacında bunalan insanların umarsızlığını, hem de emek sömürüsünü yalın olarak ortaya koyarken, toplumsal bir sorunu da yeniden gündeme getiriyor.

Filmde tüm yeteneklerini sergileyen Jale Arıkan ile Anne’yi oynayan Rüçhan Çalışkur ve Remzi rolündeki Remzi Pamukçu, oyunculukları ile öne çıkarken, Ergun Kuyucu, Özay Fecht gibi başarılı oyuncularda rol alıyor.

Altın Portakal Film Festivali’nde ‘’En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’ ‘Elveda Katya’daki rolü ile Anna Anduresenk’e verilirken, Zeynep karakterini müthiş canlandıran, rolü ile adeta özdeşleşen Jale Arıkan’a bu ödülün neden verilmediği sorusu da hala yanıtını bekliyor Sahi Jale Arıkan’a bu ödül niye verilmedi?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder