Çanakkale Savaşı’nda emperyalizme karşı kazanılan utku ile Kurtuluş Savaşı’nda Yunan askerlerinin bozguna uğratılmasında Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ile silah arkadaşları ve yüz binlerce şehidin yanı sıra, kuşkusuz vatanları uğruna şehit olan okul çağındaki kahraman, yurtsever çocukların mücadelesi hiçbir zaman unutulamaz.
Bu kahraman çocukların göz yaşartıcı ve dokunaklı mücadelelerine ilişkin ilk film 2008 yılında Özhan Eren ve Murat Saraçoğlu tarafından beyazperdeye aktarılan ve Birinci Dünya Savaşı’nda cepheye mühimmat taşıyan 120 öğrencinin güç kış koşullarında yaşam mücadelesinin anlatıldığı ‘’120’’ dir.
Sakarya Meydan Savaşı’nın gizli kahramanları, Kayseri Taş Mektep son sınıfta okuyan 63 öğrencinin gönüllü cepheye giderek Yunan güçlerine karşı canı pahasına verdiği mücadeleyi duygusal olarak yansıtan ‘’Taş Mektep’’ bu türün ikinci filmi.
Yönetmenliğini sinemaseverlerin pek tanımadığını umduğum Altan Dönmez’in yaptığı Orhan Kılıç (Yüzbaşı Tevfik), Ayça Varlıer (Müdire Güzide), Feride Çetin (Gülnar), Can Kolukısa (Abbas Emi), Hazım Körmükçü (Tarık Nuri) ile Serkan Kuru (Mustafa Kemal)’in rol aldığı ‘’Taş Mektep’’ de Sakarya Meydan Savaşı’na katılıp orduya destek olmak amacıyla 1920-1921 yıllarındaki öğrenim döneminde okullarını bırakan 63 öğrencinin savaşta yoğun çatışmaların yaşandığı günlerde vatanları uğruna şehit olmalarının öyküsü anlatılıyor.
Öğrencilerin hem müdiresi hem de anne ve babalıklarını üstlenen, onlarla birlikte cepheye giden Müdire Güzide rolündeki Ayça Varlıer oyunculuğu ile öne çıkarken, Serkan Kuru da gerek fiziği gerekse oyunculuğu ile Mustafa Kemal’i başarıyla canlandırıyor.
Senaryosuna Yılmaz Karakoyunlu’nun katkıda bulunduğu, Manisa’nın Kula ilçesi ve köylerinde çekilen filmde yöre halkı savaş sahnelerinde figüran olarak yer aldı.
Bir ulusun nasıl yoktan var olduğunu, bağımsızlık uğruna zor koşullarda nasıl mücadele edildiğini işleyen filmler sinemalarda birer boy gösterirken, ulusal bütünlük tartışmalarının ülke gündeminde bulunduğu şu günlerde bu tür filmlerden alınacak öyle dersler var ki!
Çanakkale Savaşı’nı barış ve kardeşlik adına sorgulayan, bu anlamda bir hayli eleştiri alan Sinan Çetin’in ‘’Çanakkale Çocukları’’ filmini bir yana bırakırsak, daha önce gösterime giren Yeşim Sezgin’in ‘’Çanakkale 1915’’, buhafta gösterime giren Altan Dönmez’in ‘’Taş Mektep’’ ile 15 Mart’ta vizyona çıkacak Kemal Uzun –Serdar Akar ikilisinin ‘’Çanakkale Yolun Sonu’’ bağımsızlık mücadelesini genç kuşağa iyi niyetli anlatan seyirlikler.
Bu filmleri çocuklara ve öğrencilere izletme görevi de aileler ile okul yöneticilerine düşüyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder