Sayfalar

5 Temmuz 2015 Pazar

Western'i Özlemişiz

İtalyan yönetmen Sergio Leone’nın unutulmaz “İyi Kötü Çirkin”, “Bir Avuç Dolar İçin”, “Birkaç Dolar İçin” yapımları ile dünya sinemasında çığır açan Western filmlerinin kuşkusuz her daim özel bir seyircisi, tutkunu olmuştur.


Küçük bir kasabada, kötü ve zalim bir kovboya karşı, halkın yanında, iyiliğin ve doğrunun timsali iyi yürekli kovboyların öykülerine yer veren Western’ler oldum olası ilgi çekmiş, yenileri Yedinci Sanat tutkunlarınca merakla beklenmiştir.

İşte bu hafta gösterime giren Danimarka yapımı “İntikam” türünün tipik özelliklerini içeren, uzun süre bekleyenlerin iştahını olabildiğince karşılayan Western filmi.

Amerikan Western’leri , özellikle Sergio Leone’nın yukarıda sıraladığım filmleri kadar olmasa da bu türün yeni yapımını bekleyen, özlem duyanların isteğini yine de yerine getiren bir seyirlik olarak görülebilir “İntikam”.

Yönetmenliğini Kristan Levring’ın üstlendiği bir Danimarka Western’i olan filmde, Danimarka’daki savaştan kaçarak Amerika’ya yerleşen Jon’un karısını ve çocuğunu öldüren acımasız bir çeteden intikamı anlatılıyor.

Amerika’ya yerleşen Jon (Mads Mikkelsen) bir süre sonra eşini ve çocuğunu da buraya çağırır. Eşi ve çocuğu ile evlerine doğru bindikleri posta arabasında yörenin acımasızlığı ile ün salan ve herkesin görüp kaçtığı Delaure’nın kardeşi de bulunmaktadır.

Arabada karısına tecavüz edilen, çocuğu öldürülen Jon için yaşamın tek anlamı intikamdır, hesap sormaktır.

İntikam ateşiyle yanıp tutuşan Jon aynı zamanda çete reisi Delaure ile de hesaplaşacaktır.

1870’li yılların Amerikasında geçen filmde rolünün altından başarıyla kalkan, hatta fazlasını veren Mads Mikkelsen’ın yanı sıra çete reisinin kardeşinin karısına göz koyduğu dilsiz Madelaine’yı canlandıran güzeller güzeli Eva Green ile birlikte Eric Cantona, Jeffrey Dean Morgan gibi oyuncular da yer alıyor.

Burada filmi tek başına sürükleyen Mads Mikkelsen’e ayrı bir parantez açmak gerek.

Değişik, gülmeyen, gergin yüzü ile son yıllarda dikkatleri çeken Danimarkalı oyuncu Mad Mikkelsen tıpkı Amerikan dizisi “Hannibal”daki gibi bu filmde de yeteneğini adeta konuşturuyor, döktürüyor.

Sonuçta, Sergio Leone’nın her biri kült olan filmleri kadar olmasa da çorak kasabaları, düelloları, at sırtında koşuşturan acımasız kovboyları, dolaysıyla Western’i özleyenleri hoşnut edecekbir seyirlik “İntikam”.

Bu hafta gösterime giren filmlerin en iyisi.


-Başkanı Kurtaran Çocuk-

Uçağına suikast düzenlenen ABD Başkanı uçsuz bucaksız bir ormanda tek başına kalırsa, yardımına kim gelip kurtarır?

Bu sorunun yanıtını Jalmari Helander’ın yönettiği “Büyük Oyun” filminde bulabilirsiniz.

Finlandiya’nın dev bütçeli aksiyon türündeki yapımda, erginliğini kanıtlamak amacıyla geyik avı için Finlandiya ormanlarında bulunan çocuğun (Onni Tommila) suikasta uğrayan uçağından bir kapsül sayesinde hayatta kalan ABD Başkanı‘nı (Samue L. Jackson) peşinde olan teröristlerden kurtarması gözler önüne seriliyor.


Zaman zaman Başkan ile kendini kurtaran çocuğun güldürücü diyaloglarına da yer veren, eğlendirici olduğu kadar, izleyene çok da bir şeyler vermeyen “Büyük Oyun” da terörist liderini oynayan Türk oyuncu Mehmet Kurtuluş da yer alıyor.

“Sabun köpüğü” nitelemesini fazlasıyla hak eden filmin tek olumlu yanı Finlandiya’nın eşsiz güzellikteki ormanlar ile insanı ürküten sarp dağlarının görüntüleri.

Film öyküsünden, anlatımından çok görselliği ile ön plana çıkıyor.

Gerisi hikaye.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder