Sayfalar

22 Temmuz 2015 Çarşamba

Emeklilikte Yaşa Takılanlar

CHP tarafından bayram öncesi verilen yasa teklifi emeklilikte yaşa takılanlar için umut oldu. TBMM Başkanlığı’na sunulan teklifte sigorta süresi ve prim gün sayısını doldurmuş, ancak yaş koşulunu bekleyenlerin emekli olması öngörülüyor.


Eğer teklif Meclis’te kabul edilirse, sigorta süresi ve prim gün sayısını dolduranlar, emeklilik hakkına kavuşacak. Çalışma yaşamında en büyük düş kırıklığı yaşayanlardan biri de  ‘’Emeklilikte Yaşa Takılanlar’’ diye tanımlanan kitle.

Çalışma süresi ile prim ödeme gün sayıları dolduğu halde, sırf yaşlarından ötürü emekli olamayan 5 milyon kişi yıllardır mağduriyet yaşıyor. Emeklilik mağduriyetinin yanı sıra, sağlık sigortası güvencesinden de yoksunlar. Bu kitleye çeşitli sözler verilmesine, vaatlerde bulunmasına karşın  bugüne dek hiçbiri yerine getirilmedi, sözlerin arkasında durulmadı. .

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı nezdinde yaptıkları girişimlerden de olumlu sonuç alamayan 5 milyon kişi umudunu CHP’nin verdiği yasa teklifine bağladı. 5 milyon kişi, çalışma süresi ile prim ödeme gün sayılarını doldurmalarına karşın, neden emeklilik hakkını elde edemiyor?

1999 yılında yürürlüğe giren 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Yasası çıkarılırken, bu yasaya eklenen ve işsizlik sigortası ile hiçbir bağlantısı bulunmayan maddelerle sigortalıların çalışma ve emeklilik hakları radikal bir şekilde değiştirildi. Yasa ile emeklilik için istenen süre ve gün koşullarına kadınlar için 58, erkekler için de 60 yaş şartı getirildi. Eklenen bu yaş şartının kademeli olarak 1976 yılına kadar geriye dönük uygulanması kararlaştırıldı. Emeklilik de 2 yıldan 15 yıla kadar ötelenmiş oldu. Başka bir ifade ile 5 milyon yurttaşın emeklilik hakkı bir gecede ellerinden haksız bir şekilde alınmış oldu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de bu değişikliğe ‘’Maç oynanırken kural değiştirilmiş. Bu olmaz. Mağduriyet var’’ diyerek karşı çıkmış, mağduriyeti kabullenmişti. ‘’Emeklilikte Yaşa Takılanlar Platformu’’nun verilerine göre,  8 Eylül 1976-8 Eylül 1999 arasında sigortalı olan kadınların tamamı emeklilikte yaş engeline takıldı. 4447 sayılı yasa ile emeklilik hakları ellerinden alınan, hayal kırıklığı yaşayan insanlar,  haklarının geri verilmesi için çalmadık kapı bırakmadı. Ne ki, olumlu bir sonuç alamadı. Bu insanlar çalışmaya başladıklarında yaş koşulu yoktu. 4447 sayılı yasa ile bir gecede getirilen değişiklikle emeklilik planları değişti, mağdur oldu.

 Çocuklarınızın, ailenizin adına geleceğe ilişkin planlar yapıp, bunları düşünürken, bir gecede emeklilik hakkınız elinizden alınsa ne yapardınız?

Bu haksızlığın, mağduriyetin giderilmesi amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı daha önce bir hazırlık yaptı. Ancak bu hazırlık Maliye Bakanlığı’nın engeline takıldı. Maliye Bakanlığı her zaman olduğu gibi bu hazırlığa da ‘’kamu maliyesi bu yükü kaldıramaz’’ gerekçesiyle karşı çıkınca, 5 milyon yurttaşın umudu bir kez daha suya düşmüştü.

Görüldüğü gibi emeklilikte yaşa takılanların talebinin karşılanabilmesi için Maliye engelinin aşılması gerekiyor. İşte bundan ötürü CHP’nin yasa teklifi çok önemli. Eğer olası 63. Hükümet içinde yer alırsa CHP verdiği teklifin yasalaşması için kararlılıkla arkasında duracaktır.   

Aslında bu kitle yeni bir hak değil, ellerinden 4447 sayılı yasa ile hem emeklilik hem de sağlık sigortası güvencesinin geri verilmesini istiyor. Yani ellerinden alınanın yeniden kendilerine teslim edilmesini istiyor. Umarım CHP kadar diğer partiler de bu mağduriyetin ve haksızlığın ortadan kaldırılmasına destek verir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder