Sayfalar

7 Temmuz 2015 Salı

İkramiye Sözünü Unutmayın

Yaklaşık 11 milyon emekli 3 Temmuz’da açıklanan enflasyon ile bir kez daha hayal kırıklığı yaşadı.

Aylıklarında bir önceki 6 ayda gerçekleşen yüzde 4.76’lık enflasyon oranında artış olan işçi ve Bağ-Kur emeklilerinin çoğunluğunun eline günlük 1 lira 70 kuruş geçecek.


Yani emekli günlük artışla bir ramazan pidesi bile alamayacak.

Bu da göstermektedir ki enflasyona endeksli zam uygulaması bırakın emeklinin derdine çare olmayı, satın alma gücünü aşağıya çekmektedir.

Enflasyona endeksli zamlar emekli aylıkları arasındaki makası giderek açmakta, haksızlığa neden olmaktadır.

Bundan ötürü emekli olası koalisyon Hükümetinden 5510 sayılı yasa ile aylıklardaki artışı enflasyona endeksleyen uygulamaya son verilmesini bekliyor.

Eğer kurulursa 63. Hükümetin önceliği emekli aylıklarındaki artışın enflasyon yerine, seyyanen zamlarla belirleneceği düzenlemeyi hayata geçirmek olmalı.

Yani emekli aylığına enflasyon artışı yerine, seyyanen zam uygulanmalı.

Ayrıca 2000 sonrası emeklileri çok yakından ilgilendiren ve halen yargı aşamasında bulunan intibak düzenlemesi ile ilgili yasa da gecikmesizin çıkarılmalıdır.

Enflasyon zammından umduğunu bulamayan emekli umudunu siyasi parti liderlerinin seçim meydanlarında vaat ettiği ikramiyeye bağladı.

Malum, AKP ile koalisyon Hükümeti kurmaları gündemde olan CHP’nin emekliye yılda iki maaş tutarında, MHP’nin de yılda iki kez 1400 lira ödenmesine ilişkin vaatleri var.

Hem Kılıçdaroğlu, hem de Bahçeli seçim öncesi gittikleri her yerde, her ilde meydanlarda bunu açık ve gür bir sesle haykırmış, dile getirmiş, bu vaatlerle emekliden oy istemişlerdi.

Şimdi bu sözlere baktığımızda, 63. Hükümetin kurulmasındaki “Olmazsa olmazlardan” birinin de emekliye ödenecek ikramiye olduğunu düşünüyoruz.

Gerek Kılıçdaroğlu, gerek Bahçeli eğer AKP ile bir koalisyon oluşturacaklarsa, pazarlık masasında seçim meydanlarında emekliye verdiği bu sözü unutmasınlar.

AKP iki ikramiye yerine 100 liralık seyyanen zammın tüm emeklilere yansıtılması eğiliminde imiş.

Ancak 100 liralık seyyanen zammın emekliye iki ikramiye kadar yararı olmaz.

AKP ile hangi parti Hükümet kuracak olursa olsun ikramiyede ısrarcı olmalı, bu konu mutlaka protokol altına alınmalıdır.

Eğer CHP veya MHP emekliye vaatlerini, sözünü yerine getiremezlerse inandırıcılığını yitirir, güven erozyonuna uğrarlar.

Özellikle TBMM Başkanlığı seçiminde ağır eleştirilere uğrayan, tepki toplayan MHP koalisyon ortağı olması halinde bu tepkileri, eleştirileri emekliye ikramiye sözünü yerine getirerek belki bir ölçüde giderebilir.

Yani; emekliye iki ikramiye MHP için bir fırsattır. Onlar da en az CHP, Kılıçdaroğlu kadar emekliye verdiği sözün arkasında durmalıdır.

Zaten düşük aylıklarla kıt kanaat geçinen dar gelirli kitle için bu para onların bir nebze olsun soluklanmasına yardımcı olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder