Sayfalar

20 Temmuz 2015 Pazartesi

Sahipsiz Emekli

Emekliler yargıdan gelen haberle bir kez daha sarsıldı, umudunu yitirdi.

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) tarafından 2000 yılı sonrası emeklilerin de intibak düzenlemesinden yararlanması talebiyle açılan dava, Ankara 3. İş Mahkemesi tarafından reddedildi.


Anımsanacağı üzere, bundan kısa süre önce aynı amaçla İşçi, Memur, Bağ-Kur Emeklileri Derneği (İMBED) Genel Başkanı Hamdi Öz tarafından açılan dava da Ankara 5. İş Mahkemesi tarafından reddedilmişti.

Hem TÜED, hem de İMBED 2013 yılında çıkarılan intibak yasasından 2000 sonrası emeklilerin yararlanamadığı, bunun anayasaya aykırı olduğu, bu adaletsizliğin giderilmesi istemi ile ayrı ayrı dava açmışlardı.

Yargıdan gelen haberle birlikte 2000 sonrası emeklilerin intibak ve zam umudu şimdilik suya düştü. Şimdilik diyoruz, her iki karar da temyiz edilerek Yargıtay’a taşınacak. Hatta Hamdi Öz açtığı davanın ret edilmesi üzerine daha önceden Yargıtay’a başvurmuştu bile. TÜED de yasal süre içinde temyize gidecektir. Eğer Yargıtay’dan da olumsuz bir karar çıkarsa umutlar Anayasa Mahkemesi’ne (AYM), hatta Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşınacak, buralarda hak aranacak. Öncelikle Yargıtay’dan gelecek haber önemli. Belki de Yüksek Mahkeme emeklileri sevindirecek bir karar alabilir. Eğer iş mahkemeleri emekli lehine karar verseydi 2000 sonrası emekli olanların aylıklarında 50-300 lira arasında artış olacaktı.

Ne yazık ki, mahkeme aldığı kararlarla emeklinin sevincini kursağında bıraktı, Şeker Bayramı’nda ağızları tatsız bıraktı. Dediğim gibi gözler Yargıtay'dan çıkacak karara çevrildi, umutlar buraya bağlandı. Zaten çok düşük aylık alan, zamları da az olan enflasyon oranında belirlenen işçi ve Bağ-Kur emeklileri yıllardır talep etmesine karşın banka promosyonundan da yararlanamıyor.

SGK ,emekliye aylık ödemek için bankalara yılda 156 milyar lirayı aşkın para yatırıyor. Bu parayı ödeme gününe, hatta saatine, dakikasına kadar işletiyor, ama kazandığı değerden emekliye promosyon ödemeye yanaşmıyor.

Oysa, memura ve diğer çalışanlara her yıl belli oranda promosyon ödüyor. Emekli kitlesi sahipsiz olduğundan sesini yükseltmesine karşın promosyondan yararlanamıyor. Bu ayrımcılığı anlamakta zorlanıyoruz. Mevcut emekli dernekleri de bu konuda yeterli çaba göstermiyor. Gösteriyor da bizim, emeklinin haberi mi yok?

Anlayacağınız, yıllarca bu ülkeye hizmet veren, emek harcayan, ter akıtan 11 milyon emekli deyim yerinde ise sahipsiz.

Adeta yazgısı ile baş başa bırakılmış, aldığı üç- beş kuruşla yaşamaya çalışıyor. Hiç olmazsa 2000 sonrası emeklileri kapsayan yeni bir intibak düzenlemesi hayata geçirilir, aylıklarda göreceli bir iyileştirme yapılır da bu dar gelirli kitle rahat bir nefes alabilir.

Tabii bunu yapacak olan da işbaşına gelecek 63. Hükümet, gerçekleşirse koalisyon. Yani sonuçta bu konuda karar verecek olan siyasi irade. Zaten koalisyonu oluşturacak partilerin bu konuda sözü yok muydu? Umarım emekliye seçim meydanlarında verilen sözler unutulmaz, gereği yerine getirilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder