Sayfalar

29 Temmuz 2013 Pazartesi

Zam Pazarlığı Başlıyor

Hükümet ile memur sendikaları konfederasyonları 1 Ağustos'ta zam pazarlığı için toplu iş sözleşmesi masasına oturacak.
Grev hakkı içermeyen 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu İş Sözleşmesi Yasası uyarınca, Kamu İşveren Heyeti ile yetkili konfederasyon Memur-Sen başkanlığında Türkiye Kamu-Sen ve KESK temsilcilerinden oluşan Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti yaklaşık 3 milyon memur ile 2 milyon memur emeklisinin maaşlarına 2014 ve 2015 yıllarında yapılacak zam için kıran kırana pazarlığa başlayacak.
Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde maaş zammının yanı sıra, ekonomik , sosyal ve özlük haklar da masaya yatırılacak.
Hükümet ile memur sendikaları konfederasyonları arasında yürütülecek görüşmelerde uzlaşma sağlanamaması durumunda, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu devreye girerek, maaş zamlarını saptayacak.
Kendileri de kamu görevlisi olan kurulun bugüne değin belirlediği zamlar, memurun beklentilerinin altında kaldığından hep hayal kırıklığı ve burukluk yarattı.
Toplu pazarlık masasına Memur-Sen 2014 yılı için yüzde 6+6, 2015 yılı için de 6'şar aylık yüzde yüzde 6, Türkiye Kamu-Sen ise her iki yılda da 6'şar aylık dilimler halinde yüzde 10 zam talep ederken, KESK en düşük memur maaşının yoksulluk sınırı olan 3 bin 481 liraya yükseltilerek farklı maaşlara farklı oranlarda zam yapılmasını istiyor.
Türkiye Kamu-Sen, ayrıca memura dini bayramlar yılda iki kez bayram ikramiyesi, kalkınmada öncelikli yerlerde çalışan personel için mahrumiyet ödeneği de istiyor.Memur ve memur emeklilerinin maaşlarına yapılacak zammın belirlenmesinde kuşkusuz yetkili konfederasyon Memur-Sen'in takınacağı tavır etkili olacak.
Son yıllardaki üye artışı ile dikkatleri çeken ve geçen yıl bağıtlanan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde diğer sendikaların tepkisini alan Memur-Sen, yüzde 3, 4 gibi yetersiz zamların memuru hoşnut etmeyeceğini göz önünde bulundurmalı, toplu iş sözleşmesi masasında en azından talep ettiği yüzde 6 zamda ısrarcı olmalıdır.
Bu yıl enflasyonun öngörülenden daha yüksek olacağını belirtmekte yarar var.
Memur ve emeklinin sorununun yüzde 3, yüzde 4 gibi düşük zamlarla çözümlenemeyeceğini, rahat bir nefes alamayacağını Memur-Sen görmeli, toplu iş sözleşmesi masasında bu anlayışla mücadele etmeli.
Memur-Sen'in tavrı bir anlamda 3 milyon memur ile 2 milyon memur emeklisinin beklentilerine de yanıt olacaktır.
Hükümet ile Türk-İş arasında geçtiğimiz günlerde bağıtlanan toplu iş sözleşmesi ile 200 bin kamu işçisinin ücretlerine yüzde birinci yıl 4'er ve ikinci yıl yüzde 3'er zam yapılacak olması anımsandığında, memur ve emeklilerine de bu oranda veya 1 puan üstünde zam yapılacağını söylemek kahin olmayı gerektirmiyor.
Memur, işçi ve emeklinin günümüz koşullarında daha iyi bir yaşam sürdürülebilmesi için, daha yüksek zamma gereksinim var. Düşük zamlarla bunu gerçekleştirmek hiç de olası değil.
Umarım, memur ve emekli toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde umduğunu alabilir.
Resmi Gazete'de 6 Temmuz'da yayımlanan istatistiklere göre, Memur-Sen'in 707 bin 652, Türkiye Kamu-Sen'in 444 bin 935, KESK'in de 237 bin 180 üyesi bulunuyor.
11 hizmet kolunun 10'un da Memur-Sen'e bağlı sendikalar, 1 hizmet kolunda ise KESK' bağlı sendika yetkili.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder