Sayfalar

15 Ağustos 2013 Perşembe

Buruk Zam

Hükümet ile yetkili konfederasyon Memur-Sen, 1 Ağustos'ta başlayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde bir gecede anlaşarak, büyük bir sürprize imza attı.
Bugüne dek sürdürülen toplu iş sözleşmesi görüşmeleri dikkate alındığında, bu yılki görüşmelerin bir haftada sonuçlanması hem Türkiye Kamu-Sen ile KESK, hem de memurlar arasında şaşkınlık ve burukluk yarattı.
Toplu iş sözleşmesinin kısa sürede sonuçlanmasının hükümet tarafından memura 'bayram müjdesi' olarak duyurulmasına karşın, maaşlara yapılacak zamlara bakıldığında bunun hiç de müjde olmadığı görülecektir.
Toplu iş sözleşmesi Türkiye Kamu-Sen ile KESK'e son anda haber verilerek adeta 'yangından mal kaçırırcasına' bağıtlandı. Her iki konfederasyon, görüşleri ve talepleri dikkate alınmadan imzalanan sözleşmeye haklı olarak tepki gösterdi.
Toplu iş sözleşmesi masasına 2014 ve 2015 yılları için maaşlara 6'şar aylık dilimler halinde yüzde 6 zam talebiyle oturan Memur-Sen, hükümetin 2014'te taban aylıklara brüt 175, net 125 lira zam yapılması teklifini kabellenerek, talep ettiğini dahi alamadı.
Yapılan hesaplamalara göre, net 125 liralık zam 2014 için 6'şar aylık yüzde 4 zamma denk gelmektedir. 2015 yılı için ise yine yüzde 6 zam isteyen Memur-Sen, yüzde 3 artışı kabul ederek bu yıl için de istediğini alamamıştır.
Memur-Sen, toplu iş sözleşmesi masasında talebinde ısrarcı olsa, sözleşmeyi Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na taşısaydı belki de bu kadar tepki ile karşılaşmazdı.
AKP iktidarı ile birlikte üye sayısını hızla artıran Memur-Sen, bu yılki toplu iş sözleşmesi sınavında, talep ettiği zammın altındaki bir teklifi kabul ederek hiç de başarılı olamış, sınıfta kalmıştır.
Diğer konfederasyonların görüşü alınmadan toplu iş sözleşmesini 'Ben yaptım oldu, bitti' mantığı ile imzalamak hiç de etik olmadı.
Hükümete yakın durarak, üye sayısını artırmak Memur-Sen için doğal olsa da, diğer iki konfederasyonun görüşüne başvurmaması, ciddiye almaması sendikacılık anlayışı ile bağdaşmayan, sendikacılığın özüne bir davranış.
Umarım, Memur-Sen bundan sonraki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde 3 milyona yakın memur ile 2 milyona yakın memur emeklisi adına sorumluluk taşıdığını hatırlar ve ona göre tavrını belirler. Memur-Sen/in bu yöndeki tavrını sürdürmesi, haklı olarak başta memurlar olmak üzere kamuoyunun tepkisi de sürecektir.
Anlaşma ile memur emeklilerinin maaşlarında 2014 yılında 150 lira artış olacak.
Memur-Sen 2014 yılı için yüzde 6+6, 2015 yılı için de 6'şar aylık yüzde 6, Türkiye Kamu-Sen ise her iki yılda da 6'şar aylık dilimler halinde yüzde 10 zam, KESK en düşük memur maaşının 2 bin 381 liraya yükseltilerek farklı maaşlara farklı oranlarda zam yapılması talebiyle toplu pazarlık masasına oturmuştu.
Memur ve emeklinin sorununun yüzde 3, yüzde 4 gibi düşük zamlarla çözümlenemeyeceğini, rahat bir nefes alamayacağını Memur-Sen artık görmeli, toplu iş sözleşmesi masasında bu anlayışla mücadele etmeli.

Memur, işçi ve emeklinin günümüz koşullarında daha iyi bir yaşam sürdürülebilmesi için, daha yüksek zamma gereksinim var. Düşük zamlarla bunu gerçekleştirmek hiç de olası değil.

Resmi Gazete'de 6 Temmuz'da yayımlanan istatistiklere göre, Memur-Sen'in 707 bin 652, Türkiye Kamu-Sen'in 444 bin 935, KESK'in de 237 bin 180 üyesi bulunuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder