Oldum olası çok tartışılmış, insana ve çevreye verdiği zararla sürekli gündemde kalmış, haklı olarak tepkilerin odağı olmuştur.
İster vahşi depolama olsun, ister dönüşümü sağlayan Katı Atık Bertaraf Tesisi olsun halkın deyimi ile 'çöplük' insanın ve doğanın can düşmanıdır.
Yerleşim birimlerinden çok uzakta olması gereken çöplükler nedense, Yeşil Çevre örgütleri ile halkın tepkilerine karşın, sorumsuzca şehirlerin, beldelerin merkezlerine çok yakın yerlere kurulmuştur hep.
Buna en güzel örnek Hürriyet gazetesi yazarı Yalçın Bayer'in son günlerde ısrararla gündeme taşıdığı İstanbul Seyrantepe'deki çöp ve moloz dökülen alandır
Karadeniz halkı da tıpkı diğer bölgelerde olduğu gibi çöplüğe karşı mücadele etmekte, tepkisini göstermektedir.
Önce o güzelim Sürmene-Çamburnu'na kurulan vahşi çöp deposu doğayı kirletti, insanları adeta zehirleyerek, ölüme davetiye çıkardı.
Sürmeneli olan yönetmen Fatih Akın çektiği belgesel türdeki ''Cennetteki Çöplük'' filmi ile çöplüğün olumsuz etkisini ve zararını tüm çıplaklığı ile beyaz perdeye aktardı. Eğer bu filmi kaçırdıysanız. DVD'sinizi izleyerek tepkilere rağmen ısrarla yapılan çöplüğün doğayı, insanı nasıl katlettiğine ürperek tanık olabilirsiniz.
Çamburnu'nun ardından şimdi de Çavuşlu halkı beldelerine yapılan Katı Atık Bertaraf Tesisi'ne karşı mücadele veriyor.
Çavuşlu Çöplük Değil
Yeşili ile mavisi kadar ekmeği ile de tanınan Giresun'un Görele ilçesine bağlı Çavuşlu beldesi halkı, tamamalanmak üzere olan Katı Atık Bertaraf Tesisine karşı direnişini sürdürüyor.
Belde halkı, Ordu Bölge İdare Mahkemesi'nin iki kez aldığı yürütmeyi durdurma kararına karşın, Giresun Valiliği, Giresun Belediyesi ile İl Özel İdaresi'nin hukuku hiçe sayarcasına tesisin yapımını sürdürdüğünü belirtiyor.
Bilirkişi heyetleri ile Çevre ve Orman Bakanlığı'na bağlı Çevresel Etki Değerlendirme ve Planlama Genel Müdürlüğünün de tesisin yapımına ilşkin olumsuz görüş belirttiğini, buna rağmen inşaatın sürdüğüne dikkat çeken Çavuşlular:
''Ekmeği ve Asiye türküsüne konu olan turistik Sis Dağı ile tanınan beldemize yapılan çöp depolama sistemi görüşümüz ve hukuk kararları dikkate alınmadan adeta dayatma ile yapılıyor. Denize 700 metre uzaklıkta, beldenin içme suyunu sağlayan şebekenin kıyısına yapılan tesis faaliyete geçtiğinde , içme suyumuzu zehirleyeceği gibi, denizi kirletecek, buradaki tüm canlıları da yok edecektir'' diyerek hukuk tanımaz tavıra tepkilerini dile getiriyor.
Yıllar önce patlayan Çernobil santralindeki nükleer sızıntı nedeniyle bölge halkında kanser hastalığının arttığına dikkat çeken Çavuşlulular, Katı Atık Bertaraf Sistemi'nin faaliyeti ile birlikte insanların sağlığının yeniden tehdit altına gireceğini, kanser vakalarının yeniden artış göstereceğine dikkat çekiyorlar.
Yerli, yabancı turistlerin ilgi odağı Sis Dağı'nın eteklerine kurulan çöp depolama tesisindeki atık suların ünlü Çavuşlu ekmeğinin yapıldığı içme suyunu sızarak kirleteceğini belirten Çavuşlular;
''Çöp deposuna olan tepkimizi, bundan önce Samsun-Trabzon sahil yolunda ulaşımı iki kez durdururarak göstermiştik. Gerekirse ulaşımı yine durdururuz.Beldemizde görüşümüz alınmadan, yargı kararları görmezden gelinerek yapılan çöplüğü istemiyoruz. Çavuşlu halkı çöplük yerine turizm yatırımları istiyor. Başta hükümet olmak üzere tüm siyasetçiler ve yetkililere bir kez daha haykırıyoruz, 'Çavuşlu Çöplük Değildir'. Çavuşlu'yu çöplük olarak görenlere seçimlerde oylarımız ile gereken yanıtı vereceğiz.''diye tepkilerini dile getiriyor.
Neden belde halkının tepkileri, hukuk kararları dikkate alınmaz, neden belde merkezine uzak olması gereken çöplük, beldeye çok yakın yere kurulur?. Nedir bu ısrar. Hiç bir şey insan yaşamından değerli değil.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder