Sayfalar

15 Temmuz 2013 Pazartesi

Üretici Sevinecek Mi?

Karadenizli üreticinin büyük umutlarla beklediği fındık sezonunun başlamasına sayılı günler kaldı.
Çok güç koşullarda yetiştirilen, o denli de zor şartlarda hasadı yapılıp, pazara getirilen fındık Karadenizli üreticinin neredeyse tek umudu, tek geçim kaynağıdır.
Üretici tüm bu zorluklara karşın, evladı gibi titrer fındığın üzerine, ona gözü gibi bakar,ondan çok fazladır beklentisi.
'Fındığın yerine başka tarım ürünleri, kivi yetiştirin, daha verimlidir'önerilerine kulağını tıkar, görmezden gelir, vazgeçmez fındık sevdasından. Kendisine zaman zaman ihanet etse de ilk göz ağrısıdır fındık.
Bu yıl olmazsa, gelecek yıl yüzünü güldüreceğine, derdine çare olacağına inanmıştır bir kez.
Hiç bir zaman fındıktan umudunu, beklentilerini yitirmez, bu duygularını hep korur.
Ramazan Bayramı sonrasında toplanmasına başlanacak fındığın bu yılki rekoltesinin, geçen yıla göre dörtte bir az olduğu açıklansa da üretici ürününü daha fazla fiyatla satacağı için umutludur, sevinçlidir.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin (TZOB) araştırmasına göre, bu yıl fındık rekoltesinin geçen yıla göre yüzde 26 oranında bir düşüşle 486 bin ton olarak gerçekleşmesi bekleniyor.
Karadeniz'in bazı birimlerinde fındığın çok, bazı birimlerinde ise çok düşük olduğu açıklansa da TZOB'un açıkladığı gibi rekoltede bir azalma söz konusu.
Düşük rekoltenin yanı sıra, kuraklıktan dolayı fındığın kuruması üreticiyi ayrıca kaygılandırıyor.
Yoğun bir emekle ürettiği fındıktan her yıl kilo başına 7-8 lira gibi bir beklenti içinde olan, ancak hep hayal kırıklığı yaşayan üreticinin beklentisi bu yıl karşılık bulacak gibi.
Fındık piyasasına egemen olan tüccarlar üreticinin bu yıl talep ettiği fiyatla ürününü satabileceği görüşünde. Tüccarlar, bu yıl rekoltenin düşük olmduğunu, talepte artış beklendiğini, bunun da doğrudan fiyatları yansıyacağını belirtiyor.
Özellikle de içi dolgun, kaliteli fındığın piyasada 4-5 lira yerine 7-8 lira arasında işlem göreceği iddiasındalar.
Piyasayı çok iyi bilen, fındıkla yatıp kalkan tüccarların görüşlerini dikkate aldığımızda, bu yıl fındığın gerçek değerinde, 7-8 lira arasında bir fiyatla satılması üreticinin yüzünün bu kez güleceği anlamına geliyor.
Yıllardır umduğunu bulamayan, beklentileri boşa çıkan üreticinin, önceki yıllar gibi bu yıl düş kırıklığı yaşamayacağını söylemek iyimserlik olmaz.
Üreticinin kazançlı olması, kuşkusuz zincirleme olarak olarak bölge ekonomisine de olumlu yansıyacak, piyasa canlanacaktır.
Umarım üretici bu yıl emeğinin karşılığını tam alır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder