Sayfalar

29 Ocak 2015 Perşembe

Promosyon Ne Oldu?

Aylıklarına yılbaşında 14 ile 24 lira arasında zam yapılarak sürünmeye mahkum edilen 10 milyon emeklinin promosyon umudu da hayal oldu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca bu konuda çalışma yürütüldüğü, bankalarla görüşüldüğü daha önce açıklanmış, emekli de büyük bir umutla beklemeye başlamıştı.

Hatta medyadaki ''Emekliye promosyon müjdesi'' haberleri ile 10 milyonluk kitle büyük bir beklentiye girmişti.

Ne var ki aradan iki yıla yakın süre geçti, hala olumlu bir gelişme sağlanamadı.

Deyim yerinde ise emeklinin promosyon umudu kursağında kaldı.


SGK 10 milyon emeklinin aylığı için kamu ve özel bankalara 120 milyar lira yatırıyor.

Bankalar bu parayı çok kısa süre olsa da değerlendiriyor. Yani emekliye ödeyeceği paradan para kazanıyor.

Emekliler bankaların ödeyeceği aylıkları üzerinden kazandığı karın bir bölümünden, kendilerine en azından yılda bir maaş tutarında promosyon verilmesini talep ediyor.

Bu taleplerini yıllardır dile getiriyor ama, olumlu sonuç yok.

Bankalar, promosyon yerine, çeşitli kampanyalarla emekliyi çekmeye çalışıyor, aylıklarını şubelerine yatırılmasını teşvik ediyor.

Kimi banka aylığını taşıyan emekliye bir çeyrek altın, kimi yarım altın, kimi de 500 liraya varan para armağan ederek, müşterisi olmaya yöneltiyor.

Bankaların kampanyaları zaman zaman emeklinin ilgisini çekse de, bu kalıcı olmuyor. Emekli sadece bir kez bu armağandan yararlanabiliyor, peşi gelmiyor.

Oysa aldıkları aylıkla yüzde 85’i açlık sınırının altında olan emekli, aylığını ödeyen bankalardan yılda en az bir maaş tutarında promosyon istiyor.

Memur ve diğer çalışanlara maaşlarına yakın düzeyde promosyon ödeyen bankalar, nedense emekliye karşı cimri bir tutum içinde.

Bankalar, emeklinin derdine ancak ''bir parmak bal’’ olabilecek bu ödemeden niye kaçınıyor?

Memura ve işçiye bir maaş tutarında promosyon öderken, sıra emekliye gelince neden yan çiziyorsunuz?

Memura ve işçiye ödediğiniz maaşları kısa sürede çalıştırarak kar ettiğiniz gibi, emekliye ödediğiniz aylıklardan da para kazanıyorsunuz.

Emekli aylıklarını hesaplarında tutan ve bunu değerlendirerek karlar elde eden bankaların karlarının bir bölümünü emekliye ödemesi gerekmez mi?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ve SGK yetkilileri, emeklinin beklentisi olan promosyon konusunda banka Genel Müdürleri ile yeniden görüşerek, ikna etmeli.

Emekliyi bir beklenti içine soktunuz, bunun gereğini yerine getirmek de sizin göreviniz.

Sevindirici haberi emekli sabırsızlıkla bekliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder