Sayfalar

19 Ocak 2015 Pazartesi

Gökdelene Direnen Mahalleli

Suriçi’nde sıkışıp kalan dolmuş şoförü Rıza (Fatih Artman), kahveci Nafi (Cengiz Bozkurt), oto tamircisi Cemal (Erdal Tosun), lokantacı Yaşar (Berat Yenilmez) ile diğer mahallelinin sıcacık öyküsüne yer veren bir film ‘’Bana Masal Anlatma’’.

Doğup, büyüdükleri, çocukluk anılarının bulunduğu mahalleye yapılmak istenen gökdelene, ranta direnen saf, vicdan sahibi, kötülükten arınmış, fakir ama gönülleri zengin insanların dünyasını argoya, küfre kaçmadan anlatan mizahi bir film ‘’Bana Masal Anlatma’’.

Unutmaya başladığımız, günümüzde mumla aradığımız insani değerleri hala koruyan, tertemiz yüreklere sahip esnafı, şoförü, kahvecisi, lokantacısı ile tüm mahalle halkının paranın, gücüne karşı, doğup büyüdükleri mekanlara sahip çıkışını hiçbir abartıya kaçmadan anlatan bir seyirlik ‘’Bana Masal Anlatma’’.

Bu filmdeki hangi karakteri size anlatayım, tüm mahalle halkının sevdiği delikanlı, kalbi iyilikle dolu, duygusunu kızlara anlatamayacak kadar çekingen şoför Rıza’yı mı?


Kurnaz görünümlerinin altında altın gibi bir kalbe sahip, oto tamircisi Cemal ile kahveci Nafi’yi mi?

Yoksa, geleneklerine bağlı güreşçi dedesinin başarıları ile her daim övünen, rantçı imarcılara karşı kıspeti ile dövüşecek kadar yağlı güreş tutkunu lokantacı Yaşar'ı mı?

Filmde dolmuş şoförlüğü yapan Rıza'nın günün birinde hem güzel hem de çok iyi kalpli bir kız olan Ayperi (Hande Doğandemir) ile tanışmasından sonra yaşadığı olaylar ile Suriçinde yaşayan insanların evlerinin, mekanlarının yıkılarak, yerlerine gökdelen yapılmasına karşı direnişi güldürerek anlatılıyor.

Beşiktaş Kültür Merkezi’nin (BKM) yeni yıldaki ilk projesi olan, Burak Aksak’ın yazıp yönettiği ‘’Bana Masal Anlatma’’, izleyenler ve eleştirmenler tarafından olumlu not aldı.

‘’Leyla ile Mecnun’’ dizisinden tanıdığımız Burak Aksak, ilk yönetmenlik ve yazarlık denemesinden alnının akıyla çıkmış.
Yılmaz Erdoğan’ın çok kısa rol aldığı yapımda, seyircinin Behzat Ç. dizisinden aşina olduğu Fatih Artman ile Hande Doğandemir, 21. Yüzyılda geçen bir masalın kahramanlarını canlandırırken üzerlerine düşeni hakkıyla yerine getiriyor.

Sadece Fatih Artman ile Handan Doğandemir değil, Cengiz Bozkurt, Erdal Tosun, Berat Yenilmez, Gürkan Uygun, Ercan Yazgan, Gökçe Bahadır, Devrim Yakut, Tarık Ünlüoğlu, Sadi Celil Cengiz, Ani İpekkaya, Cihan Ercan gibi oyuncular da canlandırdıkları karakterlerlde çok başarılı.

Hele, Erdal Tosun, Cengiz Bozkurt ve Berat Yenilmez Suriçi Mahallesi’ndeki esnaf tiplemeleriyle, o mahalleye gittiğinizde her an karşınıza çıkacak kadar inandırıcı.

Paranın her şeyi satın alamayacağını kanıtlayan, iyilik sever, vicdan sahibi, yardımlaşma, bölüşme duygularını yitirmeyen insanların hala bulunduğu mesajını veren, bu yönü ile insanları umutlandıran, içini ısıtan bir film ‘’Bana Masal Anlatma’’.

Çevrenizde, mahallenizde veya şehrinizde her birinizin güzel anılarının saklı olduğu evleriniz, gökdelen, plaza, AVM, çok katlı yapılar uğruna yıkılmıyor mu?

Aslında yıkılan, mahallenizin, şehrinizin evleri, işyerleri değil, her zaman mutlulukla anımsayacağınız, yaşamınızda derin etki bırakan çocukluğunuz, gençliğiniz, aşkınız, aileniz, anneniz, babanız, geçmişiniz.

Nedir bu gökdelen, çok katlı bina sevdası?

Filmde dolmuş şoförü Rıza’nın da belirttiği gibi, ‘Aslında dikilen gökdelenler, şehirlerin mezar taşı’’.

‘’Bana Masal Anlatma’’, hikayesi, oyunculukları, atmosferiyle bir dönem Türk sinemasına damgasını vuran, içten bir mahalle komedisinin 2015 uyarlaması.

Kaçırmamanızı salık veririm.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder