Sayfalar

5 Mayıs 2014 Pazartesi

Kalkan Cep Yakıyor

15 Nisan’da denizlerde av yasağı başladı. 1 Eylül’e dek trol ve gırgır ağları ile avlanma yapılamayacak. Bu sürede kıyı balıkçılığı ile avlanma yapılacak. Balık ihtiyacını kıyı balıkçıları karşılayacak.

Nisan ayı ile birlikte denizlerin en beğenilen ürünü kalkan balığı mevsimi de başladı. Çok leziz bir dip balığı olan kalkanın aşırı pahalı fiyatından neredeyse yanına yaklaşılamıyor.

Özellikle Karadeniz ‘de avlanan kalkanın lezzeti bir başkadır, damaklarda unutulmaz bir tat bırakır. Ne var ki kilosu 80-150 lira arasında değişen fiyatı ile cep yakan kalkanı, dar gelirli yurttaşlar ancak balıkçı tezgahlarında uzaktan izleyebiliyor.

Avlanması da zor olan kalkanın bir tanesi neredeyse 350-400 lira arasında değişiyor, bu fiyatı ile şaşırtıyor.

En bol sezonu nisan ve mayıs ayları olan kalkanın kilosu balıkçılarda 80 liradan başlıyor, lokantalarda 150 liraya kadar çıkıyor. Yasal avlanma boyu 45 santimetreye ulaşan, tam yenilebilir kıvamda olan 3-4 kiloluk bir kalkanın fiyatı da 350-400 lira arasında değişiyor.

Dört kişilik bir ailenin sofrasında görmek istediği 4 kiloluk bir kalkan, net 846 lira olan asgari ücretin yarı fiyatına satılıyor.

Denizlerimizde, özellikle de Karadeniz’de çok az avlanması nedeniyle son yıllarda kalkan ithal edilmeye başlandı. Ancak, yasal avlanma boyu 45 santimetre olduğundan kalkanın ithali de pahalı. Zaman zaman yerli balığın fiyatını bile aşıyor.

Geçen yıl Ukrayna’dan kilosu 5 dolara ithal edilen kalkanın fiyatı, bu yıl ülkedeki karışıklıktan balıkçıların daha az ava çıkmalarından dolayı üç kat artışla 15 dolara yükseldi.

Geçen yıl Romanya ve Ukrayna’dan ithal edilen fiyatı ucuz olan, her balık severin özlemini giderdiği kalkan balığı, bu yıl daha pahalı ve daha az.

Geçen yıl kıyılarımızda bolca avlanmasından ötürü, kalkan daha ucuzdu, daha çok sofraları süslemiş, yüzleri güldürmüştü. Bu yıl ara ki bulabilesin o bolluğu, bereketi.

Bu yıl Romanya ve Ukrayna’dan kilosu 15 dolara alınan, balıkçı tezgahlarında bu rakamın çok üstünde alıcısını bekleyen kalkanda umutlar mayıs ayına kaldı.

Balıkçılar, mayıs ayının ortasına kadar bol kalkan avını beklemiyor. Balıkçılara göre, mayıs ortasında kalkan daha çok avlanacak, fiyatlar çok fazla olmasa da ucuzlayacak, balık severler kalkan özlemini bu şekilde giderecek.

Balıkçılar bol avlanma ile birlikte mayısta kalkanın kilosunun 50-60 liraya kadar düşebileceğini belirtiyor.

Bakalım balıkçıların bu beklentisi gerçekleşecek mi, yoksa umutlar gelecek mevsime mi kalacak? Umarım yanılmazlar, mayısta kalkan bol avlanır, fiyatı düşer, sofralar şenlenir, herkes istediği kadar kalkan ziyafetini yaşar.

Sadece kalkan değil, av yasağı ile birlikte diğer balıkların fiyatları da tavan yaptı, uçmaya başladı.

Mezgit, barbun, istavrit gibi Karadenizlinin vazgeçemediği balıkların yanına da pahalı olması nedeniyle yaklaşılmıyor.

Fiyatı yüksek olsa da bu balıklar tıpkı kalkan gibi az avlanmasından dolayı bulunmuyor. Havuzlarda yetiştirilen levrek, çipura, minekop, ala balık tezgahları dolduruyor, hem alıcı, hem de satıcı bu balıklarla yetiniyor.

İşte tüm bunların nedeni bilinçsiz avlanma, denizlerin hoyratça kullanılması, aç gözlülüğümüz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder