Sayfalar

24 Aralık 2014 Çarşamba

Emekli İntibak Bekliyor

İntibak düzenlemesinden yararlanamayan işçi emeklileri, yargıdan çıkacak kararı merakla bekliyor.

Anımsanacağı üzere geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen intibak düzenlemesi ile 2000 yılı öncesinde emekli olanların aylıklarında bir miktar artış sağlanmıştı.

1 Ocak 2013’ten geçerli olan intibak düzenlemesi ile 2000 yılı öncesinde emekli olanların aylıklarına 10 ile 300 lira arasında zam yapıldı. Ancak 300 lira tutarındaki zamdan çok az sayıda emekli yararlandı.

Emekli aylıklarındaki eşitsizliği gidereceği gerekçesiyle gerçekleştirilen intibak düzenlemesi bırakın bu eşitsizliği gidermeyi, aksine emekli aylıkları arasında yeni bir fark yarattı.

Emekli yıllardır beklediği düzenleme ile umduğu zammı alamazken, 2000 yılı sonrasında emekli olanlar ise bu düzenlemeye ayrımcılık yapıldığı gerekçesiyle tepki göstermişti.

Kamu Denetçisi de bu ayrımcılığa karşı çıkarak dava açılması yönünde görüş bildirmiş, bunun üzerine Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) tarafından Ankara İş Mahkemesi'nde dava açılmıştı.

Açılan davada 2000 yılı öncesi emekli olanlara yapılan intibakın 2000 yılı sonrasında emekli olanlara da yansıtılması, oluşan eşitsizliğin Anayasa Mahkemesi'nce ortadan kaldırılması talep edilmişti.

13 Kasım'da yapılan ilk duruşmada konu bilirkişi incelemesine havale edildi.

Bilirkişinin hazırlayacağı rapor doğrultusunda 17 Mart'ta yapılacak duruşmada mahkemenin bir karar vermesi bekleniyor.

Şimdi 2000 sonrasında emekli olanlar 17 Mart'ta mahkemenin vereceği kararı merakla bekliyor.

Aslında hükümet emeklilere iyilik yapayım derken, 2000 yılı sonrası emeklileri gözardı ederek ayrımcılık yaptı. Bu da haklı olarak tepkilere yol açtı.

Eşitsiz uygulama milyonlarca emekliyi mağdur ederken, bu mağduriyetten en çok 2008 sonrasında emekli olanlar etkilendi.

2008 sonrasında emekli olanlara bağlanan aylıklar neredeyse yarı yarıya düştü.

Emekliler arasında adaletsizlik yaratan bu durumun ortadan kalkması adına Ankara İş Mahkemesi'nin 17 Mart'ta vereceği karar çok önemli.

İntibak düzenlemesi ile emekliler arasında yaratılan eşitsizlik 2015 yılı Programında da kabul edilmiş, ortadan kaldırılmasının hedeflendiği yer almıştı.

Yani, hükümet de intibak ile emekliler arasında yaratılan adaletsizliği kabullenerek, bunun giderileceği vaadinde bulunuyor.

Bakalım bu vaat yerine getirilecek mi?

Umarız mahkeme de bu eşitsizliği görür,tespit eder, konuyu Anayasa Mahkemesi'ne taşır.

Anayasa Mahkemesi de emekliyi sevindirecek bir karar alır, ya da hükümet tüm emekliyi kapsayacak yeni bir intibak düzenlemesini hayata geçirir..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder