Sayfalar

4 Haziran 2014 Çarşamba

Memur-Sen'e Düşen Görev

Memur ve emekli yılın ilk beş ayında enflasyon canavarına yenildi.

Beş aylık enflasyonun yüzde 5.38’ye ulaşması ile birlikte memur ve emekli aylıklarına bu yılın başında yapılan zam eridi.

Hükümet ile Memur-Sen arasında geçen yıl bağıtlanan toplu iş sözleşmesi uyarınca 1 Ocak 2014’ten geçerli olmak üzere memur maaşlarında 123 lira, memur emeklisinin aylıklarında da seyyanen 140 lira artış oldu.

Başka bir ifade ile ortalama memur maaşı 2 bin 200 lira olarak kabul edilirse bu kesime yüzde 5.6, ortalama aylıkları 1500 lira olan memur emeklisine de yüzde 9 zam yapılmış oldu.

Türkiye Kamu-Sen ile KESK’in tüm uyarılarına karşın, daha önceki sözleşmelerde var olan maaşları erimekten kurtaran enflasyon farkı ödenmesi hükmü, Memur-Sen’in bir yıllık imzaladığı toplu iş sözleşmesinde seyyanen zamdan ötürü yer almadı.

İlk beş ayda yüzde 5.38 düzeyinde gerçekleşen enflasyonla memurlara yapılan yüzde 5.6’lık zammın tamamı erirken, memur emeklilerindeki yüzde 9’luk artışın yarıdan fazlası beş ayda buhar olup, uçtu.

Yılın ikinci altı ayında bu kitlenin satın alma gücü yılbaşına göre çok daha geride kalacak.

Memur ve emeklileri bir anlamda enflasyona karşı koruyan fark ödemesi bu yıl yapılmayacak, 7 ay daha 123 ve 140 liralık zamla yetinmek zorunda kalacak.

Yine bu yılın başında aylıklarına yüzde 3.27 oranında zam yapılan işçi ve Bağ-Kur emeklilerinin durumu daha da kötü.

Aylıkları, memur emeklilerine göre daha düşük olan, işçi ve Bağ-Kur emeklilerinin kaybı ilk altı ay dolmadan şimdiden yüzde 2.11’i buldu.

En mağdur kitle olan işçi ve Bağ-Kur emeklilerinin kaybı, aylıklarına zam yapılacak temmuz ayına göre giderek daha da artacak.

Emekçilerin aleyhine gelişen bu olumsuz tablo karşısında, hükümet ile alelacele toplu iş sözleşmesi imzalayan, enflasyon farkında ısrarcı olmayan Memur-Sen ne düşünüyor? Vicdanı rahat mı?

Bağıtladığı toplu iş sözleşmesinin enflasyon karşısında anlamını yitirdiğini nasıl karşılıyor? Yoksa hiçbir şey olmamış gibi sessizce olanı biteni mi izleyecek? Milyonlarca memur ve emekli ek zam konusunda Memur-Sen’den açıklama bekliyor

Memur, memur emeklisi, işçi ve Bağ-Kur emeklilerinin enflasyona yenik düşmemesi, en azından yılbaşındaki satın alma güçlerini yakalayabilmeleri için ek zam kaçınılmaz.

Burada da görev seyyanen zammı kabullenen, enflasyon farkını görmezden gelen Memur-Sen’in.

Memur-Sen hükümetten ek zammı alarak,toplu iş sözleşmesi masasındaki hatasını gidermeli.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder