Sayfalar

19 Haziran 2014 Perşembe

GSS Borçları Silinmeli

Halen TBMM komisyonlarında görüşülen torba yasa tasarısı ile Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçlarının faizi silinerek yeniden yapılandırılması öngörülüyor.

1 Ocak 2012’de çok büyük umutlarla, tüm yurttaşlara sağlık hizmetinin eksiksiz verilmesi amacıyla uygulanmaya başlanan GSS, bırakın bu amaca ulaşmayı beraberinde birtakım sorunları da getirdi.

Hedef kitleye yeterli bilgi verilmeden, bu konuda aydınlatılmadan uygulamaya koyulan GSS’den ötürü milyonlarca yurttaş prim borçlusu olduğu gibi, sağlık hizmetinden de yoksun kaldı.

Borcunu da tedaviye gittiği sağlık kuruluşlarından öğrenebildi. Ödenemeyen borçlar her ay katlanarak arttı.

Yasa uyarınca 1 Ocak 2012 ile 31 Mayıs 2014 arasında gelir testi yaptırmayan yaklaşık 4 milyon kişiye en yüksek prim üzerinden, her ay için asgari ücretin iki katı üzerinden prim tahakkuk ettirildi. Böylelikle bu 4 milyon kişi yasa hakkında yeterli bilgiye sahip olmamalarından dolayı 9.5 milyar lira borçlu duruma geldi.

Önümüzdeki günlerde TBMM Genel Kurulu’ndan çıkması beklenen yasa ile faizin silinerek, borçların yeniden yapılandırılması olumlu olmakla birlikte borçlu kitlenin taleplerini tamamıyla karşılamaktan uzak.

Görüşmeler sırasında verilecek bir öneri ile 9.5 milyar liralık borcun tamamı silinmeli. Çünkü kamuoyu tarafından tam olarak ‘’ ne olduğu’’ bilinmeden, bilgilendirilmeden uygulamaya koyulan GSS, yurttaşların mağduriyetine yol açtı.

İvedi uygulamayla yaratılan bu mağduriyetin giderilmesi için faizlerle birlikte ana borçlar tamamıyla silinmeli, sağlık hizmetinin önündeki engel kaldırılmalı.

İktidarın bu yönde bir hazırlığı olduğu, Genel Kurul’daki görüşmeler sırasında verilecek önerge ile ana borçların da silineceği belirtiliyor. Umarım bu gerçekleşir, devlet 4 milyona yakın mağdur borçluyu sevindirir, onlarla gerçek anlamda barışır.

GSS borçları, diğer prim ve vergi borçlarından ayrı değerlendirilmeli. İlk kez uygulanan GSS’ye vatandaş hazırlıksız yakalandı, halen de nasıl bir işlevi olduğunu tam bilemiyor, ya da borcunu öğrenince ayırtına varıyor.

GSS’nin amacına ulaşabilmesi için, ne olduğu halka iyi anlatılmalı, gelir testi, ödenecek primler hakkında tüm yurttaşlar bilgilendirilmeli, bu aşamalardan sonra hayata geçirilmeli.

GSS’nin yeniden düzenlenip, sağlık hizmetini önleyecek unsurlarının ortadan kaldırılması da sosyal devlet olmanın önceliğidir.

Ne olursa olsun sağlık hizmeti hiçbir şekilde esirgenemez.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder