Sayfalar

2 Eylül 2013 Pazartesi

Ya Diğerleri?

Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi'nin (CAS) kararı Fenerbahçe ve Beşiktaş taraftarında şok yaratırken, beraberinde birçok tartışmayı, soruyu da gündeme getirdi.

UEFA'nın Fenerbahçe'yi 2, Beşiktaş'ı da 1 yıl Avrupa kupalarından men kararının CAS tarafından onaylanması, kuşkusuz uluslararası düzlemde Türkiye'nin başını sürekli ağıratacaktır.

Elbette şike girişimleri temiz futbol adına kabullenilemez. Böylesi çirkin girişimlerde bulunan takım ve yöneticiler gerekli karşılığını bulmalı, yaptırımları çok ağır olmalıdır. Ancak şikeye ilişkin verilen cezalar beraberinde tartışmaları getirmemeli, tüm sporseverlerin gönlünde yer bulmalıdır.

3 Temmuz süreciyle birlikte Türk futbolunda başlayan darbenin CAS'ın son kararıyla bittiğini, sonuçlandığını söylemek çok da doğru değil. Bu kararlar çok uzun yıllar tartışılacak, eğriliği, doğruluğu, haksızlığı sürekli sorgulanacak.

Bu süreçte en çok yarayı alan, taraftarının desteği ve özverisi ile adeta 'Yıkılmadım Ayaktayım' mesajını veren Fenerbahçe, hem Türkiye, hem de uluslarası spor çevrelerince şike girişimlerinin tek suçlusu olarak ilan edildi.

Önceleri 14 maçta, daha sonra 7 maçta şike yaptığı savlanan Fenerbahçe, hem UEFA hem de CAS'ın kararına göre bu maçlarda şikeyi tek başına yapmış. Peki Fenerbahçe'nin şike yaptığı iddia edilen diğer takım, kişi ve kurumlar nerede? Eğer Fenerbahçe'ye şikeden ceza veriyorsanız, anlaştığı karşı takım ve oyunculara neden ceza yok? Tek başına şike oluyor mu? Ya diğerleri?

Tromsö'yü muhteşem bir futbol ile eleyerek tur atlayan Beşiktaş'ın sevinci, CAS'ın kararı ile acıya dönüştü.Kara Kartallar da tıpkı Fenerbahçe gibi CAS'tan gelen haber ile yıkıldı.Çarşı'nın coşkulu desteği ile Olimpiyat Stadyumu'nda destan yazan Beşiktaş'a Avrupa yolu kapandı.

Oysa o kadar umutluydu ki Beşiktaş camiası, 'Bizim durumumuz Fenerbahçe'den farklı'' söylemi ile bu umutlarını dile getiriyorlardı, ama olmadı, CAS, Beşiktaş'a da ''Avrupa'da yoksun'' dedi.

Geç olmakla birlikte, hem Fenerbahçe, hem de Beşiktaş, UEFA ve CAS'ta gerekli mücadeleyi yapıp, lobi oluştursalar acaba bu kararlar çıkar mıydı? Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) takımlarımıza yeteri kadar sahip çıkıp, arkalarında durdu mu? İddia edildiği gibi özellikle de Fenerbahçe'nin ceza almasını isteyen rakip takım yöneticileri UEFA nezdinde girişim de bulundu mu? CAS sadece polis fezlekesini mi dikkate aldı? gibi sorular gündeme geldi, yanıtı arandı. Ama olan oldu

Fenerbahçe ve Beşiktaş gibi Türk futbolunun çınarları, taraftarının desteği, coşkusu ve özverisi ile bu zor günleri de atlatacak, Avrupa'daki zaferlerine yeniden imza atacaktır. Aldırma Fener Aldırma Kara Kartal, bu kötü günler de geçer.

Avrupa Şampiyonlar Ligi'ndeki temsilcimiz Galatasaray ile UEFA Avrupa Ligi'nde mücadele edecek Trabzonspor, ülke futbolu adına bu yıl daha fazla sorumluluk üstlenmek zorunda. Galatasaray ve Trabzonspor'un başarıları, bir üst tura yükselmeleri, UEFA ve CAS tarafından Türk futboluna reva görülen haksızlığa tokat gibi bir yanıt olacak.

Tüm sporseverler gibi, (Trabzonsporlu yöneticilerin kışkırtıcı açıklamaları, tavırlarına karşın) Fenerbahçe taraftarı ile Beşiktaş taraftarının Cim Bom ve Trabzonspor'u Avrupa'da sonuna dek destekleyeceğinden kimsenin kuşkusu olmasın.

FİFA listelerinde sürekli gerileyen, adı bile duyulmayan ülkelerin gerisinde kalan Türk futbolunun yeniden o görkemli günlere dönmesi, başarısı, ayağa kalkması için birliğe, beraberliğe, kenetlenmeye öyle çok gereksinimimiz var ki...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder