Sayfalar

14 Eylül 2013 Cumartesi

Emekliye Bir Parmak Bal

Emekli, yıllardır talep ettiği banka promosyonuna bu kez kavuşacak gibi, ancak ödenecek miktar emeklinin beklentilerinden çok uzak.
Basına yansıyan haberlere göre, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile emekli aylıklarını ödeyen bankaların genel müdürleri önümüzdeki günlerde bir araya gelerek, konuyu değerlendirecek.
Aldıkları düşük aylıkla yaşamlarını güçlükle sürdüren 10 milyonu aşkın emeklinin yıllardır haykırarak dile getirdiği talebinin gerçekleşmesi, hayata geçmesi kuşkusuz olumlu bir gelişme.
Ancak ödenecek tutarın televizyonlarda ''Emekliye promosyon müjdesi'' şeklinde yapılan anonslardaki gibi çok yüksek olmayacağı da ortada.
Yine basına yansıyan haberlere göre, emekliye aylıkları ödenen banka tarafından yılda bir kez olmak üzere, maaşının aylık yüzde 1'i oranında promosyon verilecek.
Yani bin lira aylığı olan emekliye yılda bir kez 120 lira, 2 bin lira aylık alan emekliye de yine yılda bir kez 240 lira tutarında promosyon ödenecek.
Eğer kamuoyuna yansıyan rakamlar kesinleşirse, emeklinin beklentisi karşılanmayacak, burukluk yaratacak, bu düzeydeki bir ödeme ''emekliye bir parmak bal'' olacak.
Memur ve diğer çalışanlara maaşlarına yakın düzeyde promosyon ödeyen bankalar nedense emekliye karşı cimri bir tutum içinde.
Toplumda gerekli saygıyı göremeyen, ikinci sınıf yurttaş davranışı ile karşılaşan emeklilere ne yazık ki bankalar da bu tavırla yaklaşıyor.
On milyonu aşkın emekliye 122 milyar lira aylık ödeyen SGK, önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek görüşmelerde yüzde 1 oranındaki promosyon miktarının daha yukarıda olması için çaba harcamalı, emekliyi bu promosyonu ödeyecek bankalara yöneltmeye teşvik etmeli.
Emekli aylıklarını hesaplarında tutan ve bunu değerlendirerek karlar elde eden bankaların bu karlarının bir bölümünü emekliye ödemesi gerekmez mi? Emeklinin bu kardan pay istemesi en doğal talebi değil mi? Emekli bir parmak bal değil, aylığı kadar promosyon bekliyor.
Aslında üç bin lira düzeyindeki 'Yoksulluk Sınırı'nın üstünde olması gereken emekli aylıklarında çok ciddi bir düzenleme yapmanın zamanı geçti bile.
Yıllardır 'kaynak yok' gerekçesiyle açlığa mahkum edilen emeklilere istenilse öyle kaynaklar yaratılır ki, ama niyet ciddi olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder