Sayfalar

4 Ekim 2015 Pazar

Yargı Kararına Karşın İkramiye Yok

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yargı kararlarına karşın 30 yılın üzerindeki hizmet süreleri için memur emeklisine ikramiye ödemekten kaçınıyor.


Yaş kriterinden ötürü 30 yılın çok üzerinde çalışmak zorunda kalan memura, emekli olduğunda ancak 30 yıl dikkate alınarak ikramiye ödeniyor.

30 yılın üzerindeki emeklerinin karşılığı yok sayılıyor.

AYM daha önce, Emekli Sandığı Kanunu’nda yer alan ‘’emekli ikramiyesinin hesaplanmasında 30 yılı aşan süreler dikkate alınmaz” ibaresini anayasaya aykırı olduğuna hükmederek iptal etmişti.

AYM’nin kararını destekleyen, memur emeklisini sevince boğan bir diğer haber de Ankara 12. İdare Mahkemesi’nden geldi.

Mahkeme 30 yılın üstündeki 8 yıl 5 aylık hizmetinin karşılığı için ikramiye ödenmesini talep eden ancak SGK’dan Anayasa Mahkemesi kararından önce emekli olduğu için geriye dönük hak talep edemeyeceği gerekçesiyle başvurusu ret edilen emekli memuru haklı buldu.

İdare mahkemesi kararıyla 30 yılın üzerindeki hizmetin karşılığı olan ikramiyenin memur emeklisine ödenmesine hükmetmiş oldu.

Her iki karar 30 yılın üstündeki hizmetler için de ikramiye ödenmesini hükmetmesine karşın SGK memur emeklisine bu parayı ödenmekten kaçınıyor.

Kararın ardından SGK’ya başvuran emekliler olumsuz yanıt alıyor.

Daha önce emekli olmuş binlerce memur, idare mahkemesinin bu kararını emsal göstererek yargıda hakkını arıyor.

Davayı kazanan memur emeklisinin en az 10 bin lira daha ikramiye alabileceği belirtiliyor.

SGK’ya karşı açtığı davayı kazanacak her bir emeklinin alacağı 10 bin lira alt gelir grubundaki bu kitle için hatırı sayılır bir para.

Devlete yıllarca hizmet eden, emek veren, neredeyse ömrünün yarısını burada geçiren dar gelirli memur emeklisi 30 yılın üzerindeki hizmetinin karşılığını alamamaktan mağdur oluyor, haksızlığa uğruyor.

SGK’nın emekli memura 30 yılın üzerindeki emeklerinin karşılığını yargı kararlarına rağmen neden ödemediği, başvuruları neden ret ettiğini anlamak çok zor.

Yargı haklı yakınmalara yol açan haksızlığa “ dur” dedi.

Ne var ki SGK direniyor.

Seçimin ardından oluşacak TBMM bu konuda yasal bir düzenlemeyi hayata geçirerek emeklinin mağduriyeti giderilmeli.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder