Sayfalar

17 Ağustos 2015 Pazartesi

Uzungöl Araplara ve Betona Teslim

Karadeniz’in gözde turizm merkezi Uzungöl adeta betona ve Arap turistlere teslim olmuş.


Çok değil 10 yıl önce bakir bir yapıya sahip Uzungöl’ü çevreleyen dağ yamaçlarına geçen süreçte birileri daha fazla para kazansın, karına kar katsın diye pıtrak gibi turistik tesisler kondurulmuş.

Daha önceki Belediye Başkanı hatır uğruna her isteyene otel yapımı ruhsatı verince olanlar olmuş yeşil doğanın böğrünü ucube binalar istila etmiş.

Sadece bu tesisler değil, yeme-içme kültürü çok farklı olan, hijyenik kurallara önem vermeyen Arap turistler de neredeyse Karadeniz’in bu cennet köşesini istila etmiş.

Uzungöl’ü ziyaret edenlerin çoğunluğunu Arap turistler oluşturduğundan çevre kirliliği de bir hayli fazla.

Esnaf da daha fazla kazanayım diye, her şeyin fiyatını anormal derecede pahallı.

Nasıl olsa Araplara istediği fiyattan her şeyi satıyor.

Onların gözünde varsa yoksa yabancılar özellikle Suudi Arabistan, Katar ve İran'dan gelenler.

Tabii bu arada olan, yerli turiste oluyor.

Pahalı diye itiraz ettiğimiz satıcı, “ Yabancılar geldi böyle oldu. Onlara istediğimiz fiyattan satıyoruz” diyerek turisti yolunacak kaz gibi gördüğünü de itiraf etmiş oldu.

Esnafa “ Neden bu kadar yapılaşmaya izin verildi” diye sorduğumuzda eli ile işaret ederek, “Burada her şey paraya endeksli. Bu fırsatı değerlendirmemiz lazım” diye karşılık veriyor.

Kısaca parası bol, temizlik yoksulu Arap turistler, aşırı para kazanma iştahındaki esnaf ve çevreyi gözardı ederek her isteyene yapı ruhsatı veren anlayış, turizmin göz bebeği Uzungöl’ü yok olmaya doğru sürüklüyor.

Bu anlayış sürdüğü müddetçe ki öyle görünüyor, gelecekte dört bir yanı beton yığınları ile çevrili, kirlenmiş ve küçülmüş bir göl kalacak.

O zaman da bu turisti arayıp bulamayacaksınız.

Birilerinin bu yanlışa, aşırı para kazanma hırsına, yeşili katletmesine “dur” demesi lazım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder