Sayfalar

20 Haziran 2015 Cumartesi

Ataman’ın Kuzusu

“Lola-Bilikilid”, “İki Genç Kız” ve “Aya Seyahat” filmleri ile dikkatleri çeken Kutluğ Ataman’ın bir köy filmi olan “Kuzu” 6 ay gecikme ile gösterimde.

Geçen yılki Antalya Altın Portakal Film Festivali’nden “En İyi Film”, “En İyi Kadın Oyuncu” olmak üzere dört ödülle dönen “Kuzu” kuşkusuz yönetmen Kutluğ Ataman’ın bugüne dek çektiği filmlerin en iyisi.



Kutluğ Ataman, memleketi Erzincan’da çektiği filmde köyün en yoksul ailesinin hanımı olan Medine (Nesrin Cavadzade) oğlu Mert’in (Mert Taştan) sünneti için köyde bir şölen yemeği vermek ister.

Bu yemek için de bir kuzuya ihtiyaçları vardır. Kocası İsmail’in (Cahit Gök) tek derdiyse şehre gelen şarkıcı Safiye (Nursel Köse) ile gününü gün etmektir. İsmail kuzu için ayırdıkları parayı Safiye’ye yedirir. Mert’in ablası Vicdan (Sıla Lara Cantürk) kardeşini eğer düğün için kesecek kuzu bulamazlarsa onu keseceklerine inandırır.

Mert ablası Vicdan’ın bu korkutucu sözleri üzerine köyde kuzu aramaya koyulur. Şölen günü yaklaştıkça, yoksulluk ve toplum baskısına göğüs germeye çalışan Medine, konuklarına yine de unutulmaz bir ziyafet verecektir.

Kutluğ Ataman “Kuzu”da yeni bir bakış açısı ve yorumu ile Türk sinemasındaki klasik köy filmlerine adeta göndermede bulunuyor.

Film, dini hikayelerden yola çıkarak Türkiye ve köy gerçekleri üzerine sosyolojik bir analiz yapması ile de dikkatleri çekiyor.

Geçen yıl önce Berlin’de ardından Antalya’da “Altın Portakal Film Festivali’nde gösterilen “Kuzu” bu festivalde “En İyi Film” ödülü kazanırken Nesrin Cavadzade de “En İyi Kadın Oyuncu” ödülünü kucağına almıştı.

Nesrin Cavadzade’nin başarılı oyunculuğunun yanı sıra abla Vicdan’ı canlandıran Sıra Lara Cantürk ile küçük Mert’i oynayan Mert Taştan da rolünün hakkını fazlasıyla yerine getiriyor.

Filmde ayrıca alkolik sünnetçi karakterine can veren Taner Birsel, kurnaz muhtar rolünde Güven Kıraç ile Şerif Sezer, Necmettin Çobanoğlu gibi yetkin oyuncular da rol alıyor.

Aslında 26 Aralık 2014’te gösterime girmesi öngörülen “Kuzu” o tarihte yönetmen Kutluğ Ataman’ın annesini yitirmesinden ötürü 6 ay gecikme ile seyircinin karşısına çıktı.

Film, Ataman’ın annesinin vasiyeti doğrultusunda önce çekildiği Erzincan’da gösterildi.

Mizahı da içinde barındıran, masalsı ve içtenlikli anlatımıyla insanın içini ısıtan, kayıtsız kalınamayacak bir seyirlik “Kuzu”.

James McTeigu’nun yönettiği , Milla Jovovich, James Bond filmlerinden aşina olduğumuz Pierce Bronan , Dylan Mc-Dermott ve Angela Bassett’in başrollerini paylaştığı “Ölümcül Takip” aksiyon severlere hitap eden bir film.


Londra’daki ABD Büyükelçiliği’nde görevli Kate Abbott bombalı saldırıdan kıl payı kurtulur. Ancak bu saldırı ve yaşanan kayıplar Kate’ın üzerine yıkılır.


Şüpheli duruma düşen ve yalnız kalan Kate, yetkililerden ve kendisini öldürmek isteyen profesyonel katilden kaçarak kurtulmak zorundadır.

“Resident Evil” filmindeki oyunculuğu ile sinemaseverlerin belleklerinde yer edinen Milla Jovovich ile eski James Bond Pierce Brosnan’ı buluşturan “Ölümcül Takip” vakit geçirmeye bire bir, aksiyon ve kovalamaca filmi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder