Sayfalar

12 Haziran 2015 Cuma

Asgari Ücretli Yoksullaşıyor

Asgari ücret eriyor, bu ücretle çalışan emekçi giderek fakirleşiyor.

Türk-İş’in yaptığı bir araştırma asgari ücretle çalışan emekçinin her geçen yıl fakirleştiğini, yaşama maliyetinin giderek arttığını ortaya koydu.

Çizilen pembe tablolara karşın, sadece tek bir çalışanın insan onuruna yaraşır geçimini gerçekleştirmek için yapması gereken zorunlu harcama tutarı, yani “yaşama maliyeti” bir yılda 220 lira arttı.


5 milyon dolayındaki işçinin aldığı asgari ücrete ise bir yılda 103 lira zam yapıldı.

Başka bir deyişle asgari ücrete yapılan zam, asgari ücretlinin yaşaması için gerekli olan zorunlu harcamalarını bile karşılayamıyor.

Türk-İş’in araştırmasına göre, Türkiye’de sadece tek bir çalışanın insan onuruna yaraşır bir geçim düzeyi gerçekleştirmek için yapması gereken harcamaların toplamı, yani yaşama maliyeti 1587 lira.

Buna karşın ocak ayından bu yana net asgari ücret 949 lira. Arada 638 liralık emekçi aleyhine fark var.

Asgari ücretli emekçi her ay zorunlu harcamaları için gereken parayı bile eksik alıyor.

Geçen yıl nisan ayında tek bir çalışanın yaşama maliyeti 367 lira düzeyindeydi.

Aynı dönemde net asgari ücret 846 lira olarak uygulanıyor, arada 521 lira fark bulunuyordu.

Bir yılda aradaki makas daha da açıldı. Fark 521 liradan 638 liraya çıktı.

Araştırmaya göre, insan onuruna yaraşır bir geçim düzeyine ulaşmak için tek bir işçinin yapması gereken zorunlu harcama tutarı son bir yılda 220 lira arttı.

Bu dönemde asgari ücretteki artış ise 103 lira oldu.

5 milyon emekçinin ailesini geçindirmek için aldığı asgari ücrete yapılan 103 liralık zam bu kitlenin yoksullaşmasını engelleyemedi, giderek biraz daha fakirleşti.

Dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı da 2015 yılının ilk dört ayında 75 lira arttı.

Geçen yılın nisan ayına göre ise 152 lira artış oldu.

Gıda harcamaları aralık ayına göre yüzde 6, geçen yılın nisan ayına göre yüzde 15, 1 yıllık ortalamaya göre de yüzde 16 arttı.

Kısaca asgari ücretle çalışan bir emekçi 1 yılda fakirleşti.

Kemal Kılıçdaroğlu, Devlet Bahçeli ile diğer liderlerin seçim meydanlarında asgari ücretin yükseltilmesi vaatlerinin ne denli doğru olduğunu Türk-İş’in bu araştırması net şekilde gözler önüne seriyor.

949 liralık asgari ücretle bu hayat pahallığında geçinebilmenin mümkün olmadığı açıkça ortadayken bu vaatleri popülizm olarak değerlendirmek bu kitleye yapılan en büyük haksızlıktır.

18 Haziran’da başlayacak Ramazan ayı ile birlikte fiyatların daha da artacağı dikkate alınırsa, temmuz ayında net 1001 liraya yükselecek bir asgari ücretle zorunlu harcamaların ne kadarı karşılanabilir?

Hükümet de bu gerçekler karşında muhalefetin vaatlerine karşı çıkacağına, asgari ücrette iyileştirme yapacağını seçim meydanlarında ilan etseydi kötü mü olurdu?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder