Sayfalar

8 Nisan 2015 Çarşamba

GSS Dikiş Tutmuyor

1 Ocak 2012’de ‘’Sağlıkta Devrim’’ sloganı ile hayata geçirilen Genel Sağlık Sigortası’nın (GSS) iddia edildiği gibi sağlıkta devrim olmadığı, aksine yurttaşın ücretsiz sağlık hizmeti alımını engellediği 3 yıllık süreçte görüldü.

GSS prim borcu olanların bunu yapılandırılması, ya da silinmesine yönelik yeniden gelir testine girmek için başvuru süresi 6 ay daha uzatıldı.

Başvuru süresi uzatılsa da GSS'de beklenen sonuca ulaşılmadığı sağlık hizmetindeki olumsuzluklar net şekilde ortaya koyuyor.

GSS uygulamasından 3 yılda 5.3 milyon kişi SGK’ya 10 milyar lira borçlu duruma geldi.

Bu kişilerden 3.5 milyonunun borcundan haberi bile yok.

Borçlulardan ancak 155 bini Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na başvurarak yeniden gelir testi yaptırdı

Bu konuda ne yeterli bilgilendirme, ne tebligat yapılabildi.

Yurttaşlar, ancak hastaneye gittiğinde ‘’Borcun var, sağlık hizmeti alamazsın’’ uyarısı ile borcu olduğunu öğrenebiliyor, ne yapacağını şaşırıyor.

Bir yanda adına çıkan prim borcu, diğer yanda esirgenen sağlık hizmeti.

12 Eylül 2014’te yürürlüğe giren 6552 sayılı torba yasa ile GSS kapsamında SGK tarafından adlarına prim borcu çıkarılan bu kişilere 6 ay içinde gelir testine müracaat ederek gelir durumuna göre borçlarını güncelleme ya da silinmesi olanağı getirilmişti.


Ne var ki 31 Mart’ta biten başvuruya prim borçlularının çoğunluğu ilgi göstermedi, yeniden gelir testi yaptırmadı.

Başvurunun düşük kalmasından ötürü borçlulara ikinci bir olanak tanınarak gelir testi başvuru süresi 6 ay daha uzatıldı.

Prim borcu olanlar 30 Eylül 2015’e dek kaymakamlıklardaki Sosyal Yardımlaşma Vakfı’na gelir testi için başvuruda bulanabilecek,

Gelir testi sonucunda çıkabilecek borç ya yeniden yapılandırılacak, ya da tamamen silinecek.

Herhangi bir şekilde SGK’lı çalışmayanlar, sosyal güvenlik kapsamında bulunmayanlar, işsizler, 25 yaşını dolduranlar veya öğrenime devam etmediği için sosyal güvencesi anne-babası üzerinden devam etmeyenler gelir testi yaptırmak zorunda.

‘’Sağlık alanında devrim’’ gibi çok iddialı sloganlarla hayata geçirilen GSS’nin başarılı olamadığı, dikiş tutmadığı, yamaların patladığı, aksaklılara, yakınmalara yol açtığı hem uygulamada hem de başvurudaki sayının azlığı açıkça gösteriyor.

Borçluların çoğunluğunun GSS prim borcu olduğundan haberi bile yok. Bu konuda ne yeterli bilgilendirme, ne tebligat yapılabildi.

GSS’de başvuru süresi değil iki, üç veya dört kez daha uzatılsa yine de istenilen sonuç alınamaz.

Çünkü yurttaşın haberi olmadan adına biriken bu yüklü prim borcunu ödeyebilecek maddi gücü yok.

Bunun böyle olduğunu borçluların çoğunluğunun başvuruya ilgisiz kalması ortaya koyuyor

GSS’nin sorunsuz şekilde uygulanabilmesi için yurttaşı sağlık hizmetinden yoksun bırakmayacak önlemler alınmalı, kamuoyu bu sistem hakkında yeterince bilgilendirilmeli.

Öncelikle biriken borçlar tümü ile silinmeli. kamuoyu çok iyi enforme edilerek GSS öyle uygulanmalı.

Sağlık her yurttaşın engellenmeden, aksatılmadan kolaylıkla alabileceği en temel insani hakkıdır.

Hangi gerekçeyle olursa olsun, bu hak hiçbir yurttaştan esirgenemez.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder