Sayfalar

10 Nisan 2014 Perşembe

28.9 Milyar Liralık Kayıp

Oldum olası ekonominin, ülkenin baş ağrısıdır kayıt dışı istihdam. Hem işçi, hem devlet, hem de vergisini, primini düzenli ödeyen iş adamı yakınır kayıt dışı istihdamdan.

İşçi emeğinin karşılığını tam alamadığından, sosyal güvenceden yoksun çalıştığından, iş adamı haksız rekabet yarattığından, devlet ise prim ve gelir vergisi kaybına uğradığından, yıllardır yakınırlar ekonominin bu kara tablosundan.

Ekonomiye, ülkeye verdiği zararlar defalarca saptanmasına rağmen, yasalara, denetimlere, uyarılara adeta meydan okurcasına her geçen yıl artarak varlığını sürdürür, bir türlü önlenemez bu vahşi istihdam.

Onca düzenleme ve yasal önlemlere karşın, işsizliğin yaygın olması, yeni istihdam alanlarının yaratılamaması, sorumsuz işverenlerin kaçak istihdama yönelmelerinden ötürü iyileştirilemez ekonominin bu kanayan yarası.

Kayıt dışı istihdamın yaygın olmasında, ekonomik kriz, küçük ölçekli işyerlerinin ağırlıklı olması, üst düzeydeki işsizlik, düşük ücret ve düşük verimlilik en önemli etkenler olurken, bu çalışma sistemine yol açan nedenler ise faaliyetlerin belge düzenine dayandırılmaması, vergi ve sosyal güvenlik payları gibi mali yükümlülüklere ile diğer düzenlemelere uyulmamasıdır.

Türk-İş’in yaptığı araştırma, bu kara tablonun ne denli önemli, ötelenemez, acil çözüme kavuşturulması gereken sorun olduğunu bir kez daha topluma anımsattı, bir kez daha gündeme getirdi.

Türk-İş’in TÜİK 2013 yılı Hane Halkı İşgücü verilerini baz olarak yaptığı araştırmaya göre, 9 milyon 379 bin kişi sosyal güvenlik kapsamında bulunmuyor. Kayıtdışı istihdam oranı yüzde 36,75.

181 bin işveren ile 2 milyon 955 bin ücretsiz aile işçisinin dışındaki ücretli veya yevmiyeli ile kendi hesabına çalışan, ancak herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna kayıtlı olmayanların sayısı 6 milyon 243 bin kişi.

Türk-İş’in araştırmasına göre, geçen yıl yürürlükte olan asgari ücret (2013 yılının ilk altı ayında brüt 978,60. İkinci altı ayında brüt 1.021,50 lira) baz alındığında 6 milyon 243 bin kişinin kayıt dışı çalışmasından dolayı toplanamayan sosyal güvenlik primi ve vergi kaybı toplam 28.9 milyar lira.

6 milyon 243 bin kişinin, ortalama yıllık asgari ücret tutarı üzerinden kayıtlı duruma getirilmesi durumunda, devletin gerek sosyal güvenlik primi (işsizlik sigortası primi dahil) ve gerek gelir vergisi açısından yıllık bazda önemli geliri söz konusu olacakken, bu para devletin kasasına giremeden uçup gidiyor.

Kayıt dışı istihdamından ötürü devletin sadece geçen yılki kaybı 28.9 milyar lira.

Dudak uçuklatan bu kayıp devlete kasasına gelir olarak girse neler yapılır varın onu siz hesaplayın.

Bu para ile yeni istihdam alanları oluşturulabilir, düşük ücret alan işçi, memur, emekli aylıkları yaşanabilir düzeye yükseltilebilir. İşte bu denli önemli kayıt dışı istihdam ile mücadele

Ülkenin en önemli sorunlarından biri olan kayıt dışı istihdamın önlenmesine yönelik ortaya konulacak irade ve uygulanacak yaptırımlar ile toplumsal bilincin artırılması, sorunun çözümünde etkili olacaktır.

Devletin önemli gelir kaybı kayıt dışı istihdamın önlenmesinde her birey üzerine düşeni yapmalı, ‘’Kayıt Dışı Ekonomiye Karşı Açılan Mücadelede’’ devlete yardımcı olunmalı.

Kayıt dışı istihdam ve ekonomindeki kayıp, aslında her yurttaşın cebindeki kayıptır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder