Fındık üreticisinin yüzü bu yıl da gülmeyecek gibi.
Geçen yıl don rekolteyi düşürmüş, hata bazı yerlerde neredeyse sıfırdı.
Umudunu fındığa bağlayan, geleceğini buna göre planlayan üretici geçen yıl düşük rekolte karşısında adeta şok olmuştu.
Buna karşılık rekoltenin düşüklüğünden fındığını hemen pazara indirmeyen, daha sonra tüccara götüren çok az sayıdaki üretici 22 lira gibi bir fiyatla ürününü satabilmişti.
Bu rakam fındığa bugüne dek verilen en fazla fiyattı.
Üretici geçen yıl yaşadığı şoku bu yıl da yaşıyor, hem de rekoltenin yüksek olmasına rağmen.
Geçen yıl ürün az fiyatlar yüksekti, bu yıl rekolte çok fiyat düşük.
Yani 2014’te rekolte azlığından ötürü fiyatı 22 liraya kadar yükselen fındık, bu yıl rekoltenin yüksek olmasından 11 liraya kadar geriledi.
Oysa, üretici bahçesindeki bol fındığı görünce ne kadar da sevinmişti.
Geçen yılın zararını, bu yılki bol hasattan karşılayabileceğinin hesabını bile yapmıştı.
Günlüğü 70-80 liradan işçi çalıştırarak ürününü toplamıştı. Nasıl olsa bu yıl fındık boldu, işçi parasını hesap edecek değildi.
Ne var ki evdeki hesap çarşıya uymadı, sevinci kursağında kaldı.
Çünkü bin bir zahmetle topladığı, geleceğini bağladığı fındık kilogramı serbest piyasada 11 liradan işlem görüyordu.
Hiç de beklediği gibi değildi, geçen yılki fiyatın yarısına alıcı bulabiliyordu.
Geçen yılın zararını karşılayacağı umuduyla pazara indirdiği ürünü masraflarını ancak karşılayabilecekti.
Ağustos ayı sonunda kilogramı 13 liradan işlem gören fındık, Eylül ayı ile birlikte 11 liraya geriledi.
Serbest piyasa oluşan bu düşük fiyat beklentilerin bir hayli altında.
Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurettin Karan, pazara birden bire fındık indirilmesinden dolayı fiyatların düştüğünü belirtiyor.
Fındığını kurutan, çoğu da gurbetçi olan üreticiler, “Bir an önce satayım, elime para geçsin” düşüncesiyle ürününü pazara indirince piyasa doydu, doğal olarak da fiyatlar geriledi.
Eğer piyasaya ürün inişi bu şekilde sürerse fiyatlar daha da gerileyecek.
Kuşkusuz fiyatların bu denli gerilemesinde serbest piyasaya egemen olan, karar alıcı konumdaki tüccarlar da etkili oldu.
Nurettin Karan’a göre masraflar ve işçi fiyatı hesaplandığında bir kilo fındığın en az 15 lira olması gerekiyor.
Karan’ın da vurguladığı gibi 15 liranın altında satılacak fındık, üreticinin yüzünü güldürmediği gibi, belki de maddi kayba uğramasına neden olacak.
Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurettin Karan, üreticiye fındığı hemen pazara indirmemelerini, emanete fındık bırakmamalarını öneriyor.
Doğru geçmiş yıllar irdelendiğinde fındığını bekleten üretici, talebin çok olduğu dönemde daha yüksek fiyatla ürününü satabiliyor.
Ancak, tüccara, piyasaya borcu olan, acil ihtiyaçlarını karşılaması gereken üretici fındığını ne kadar elinde tutabilir, pazara indirmez.
Demem o ki, geçen yıl mağdur olan üretici bu yıl da mağdur. Hem de rekoltenin yüksek olmasına rağmen.
Üreticinin alın terine, emeğine, umutlarına yazık, hem de çok yazık.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder