Sayfalar

7 Eylül 2015 Pazartesi

Diğer Emekliye Zam Niye Yok?

Hükümet ile Memur-Sen arasında bağıtlanan toplu iş sözleşmesi uyarınca emekli memur maaşlarına yüzdelik artışların dışında 1 Eylül’den geçerli olmak üzere 100 lira zam yapılması karar altına alındı. 

7 Haziran seçimi öncesi de 1000 liranın altındaki işçi ve Bağ-Kur emekli aylıklarına 1 Temmuz’dan itibaren yine seyyanen 100 lira artış yapılması kararlaştırılmıştı.

1000- 1099 lira arasındaki işçi ve Bağ-Kur emekli aylıkları da 1.100 liraya tamamlanmıştı. Temmuz ayındaki zamdan 5 milyon işçi ve Bağ-Kur emeklisi, Eylül ayından geçerli olacak zamdan ise 2 milyona yakın memur emeklisi yararlandı.

11 milyon emekliden 7 milyonunun aylığında seyyanen artış olurken, geriye kalan 4 milyonu anlaşılmaz bir tutumla zamdan yoksun kaldı.

Aylığı 1000 liranın üzerinde olan 4 milyona yakın işçi ve Bağ-Kur emeklisi ayrımcılıktan ötürü haksızlığa uğradı.

Bu kitle diğerleri gibi aylıklarına seyyanen 100 lira artış bekliyor. Sosyal adaletin gereği 4 milyon emekliye de seyyanen zam yapılmalı. Aynı haksızlık 2000 öncesi emekli olan işçi ve Bağ-Kur’luları kapsayan intibak düzenlemesinde de gerçekleşmişti.

Düzenleme ile 2000 sonrası emekli olanlar kapsam dışı bırakılmış, aylıklardaki iyileştirmeden yararlanamamıştı.

Aslında haksızlıkların giderilmesi, tüm emekli aylıklarında günün koşullarına uygun iyileştirmenin  yapılabilmesi için radikal bir intibak düzenlemesine gereksinim var. 1 Kasım’daki seçim emekliler adına bir sınav olacak. Bakalım emeklinin oyu yılda 2 maaş tutarında ikramiye sözü veren CHP’ye mi, yoksa “ kaynak yok” diyerek ikramiyeye soğuk bakan, bir kısım emekliye üvey evlat muamelesi yapan AKP’ye mi gidecek?

7 Haziran’da emekliden beklediği oyu alamayan CHP’nin vaatlerini gerçekleştirebilmesi için 11
milyonluk bu kitlenin desteğine ve oyuna ihtiyaç var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder