Sayfalar

10 Şubat 2015 Salı

Oscar’a Doğru…

Bu yıl 87'ncisi düzenlenecek Oscar Ödüllerinde geri sayım başladı.
22 Şubat’ta dağıtılacak ödüllere 24 kategoride aday olanlar,kamuoyuna açıklandı.
Sinemanın en prestijli ödülleri arasında ilk sırayı alan Oscar’a sinemaseverlerin ilgisi giderek azalıyor gibi.
Önceki yıllarda Oscar Ödüllerine kimlerin aday olacağı merakla beklenir, aday gösterilen film, oyuncu ve yönetmenler günler öncesinden tartışılır, heykelcikleri kimlerin kucaklayacağına ilişkin çeşitli tahminler yürütülürdü.
Son yıllarda bu merak ve heyecan giderek aşağıya doğru ivme kazandı, tartışmalar sıradanlaşmaya başladı.
Kuşkusuz, Oscar tartışmaları ödüllerin dağıtılacağı 22 Şubat’a az bir süre kala yoğunlaşacaktır. Ne ki, bu ilginin, heyecanın giderek azaldığı da sır değil.
Bunda seçiciler kurulunun yanlı davranması, bazı filmlere yapılan haksızlıklar, ödül alacakların çok önceden jüri üyelerinin kafasında yer edinmesi gibi faktörlerin etkili olduğu ileri sürülse de, Oscar Ödülleri yine de en çok ilgi çeken, sonuçları tüm dünyada coşku ile beklenen, kazananları ile çok konuşulan yarışma.
Amerikan Sahne ve Sinema Akademisi (AMPAS) tarafından 22 Şubat’ta 87. 'ncisi düzenlenecek Oscar Ödülleri’ne 9’ar dalda aday gösterilen Alejandro Inarritu’nun ‘’Bırdman’’ ile Wes Anderson’ın ‘’Büyük Budapeşte Otel’’ filmleri damgasını vuracak gibi görünüyor.
Ayrıca, 8 dalda aday olan, İngiliz kriptolog Alan Turing’in yaşamını anlatan, başrolünü Benedict Cumberbach’ın oynadığı, Morten Tyldum’un yönettiği ‘’Yapay Oyun’’ ile 6 dalda aday olan Richard Linklater’ın 12 yılda çektiği ‘’Çocukluk’’ filmleri dikkati çekiyor.

Linklater’in çok emek harcadığı ‘’Çocukluk’’ filmine ilişkin bazı ayrıntıları paylaşmakta yarar var.
Yönetmen Linklater, 12 yılda her yıl tekrarlanan birkaç haftalık çekimlerle tamamladığı filminde bir çocuğun büyüme öyküsünü 5-18 yaşları arasında takip ediyor, çok doğal bir akışı yakalıyor.
Üç saatlik bu görkemli filmi sinemaseverler sinemada izleme fırsatı bulamayacak. İşletmeciler, bu filme sıcak bakmadığından gösterime girmeyecek. Ancak DVD’sini alarak izleme şansınız olabilir.
Clint Eastwood’ın çektiği, Irak savaşında tüfeği ile 255 kişiyi öldüren, bundan ötürü de madalyalar alan Amerikalı keskin nişancı Chris Kyle’nın öyküsünü anlatan, başrolünü Bradley Cooper’ın oynadığı ‘’Amerikan Keskin Nişancı’’ filmi de 6 dalda Oscar’a aday gösterildi.
ABD ordusuna yapılan bir güzelleme filmi olarak nitelendirilen ‘’Amerikan Keskin Nişancı’’ muhafazakar kesim tarafından övgü aldığı kadar, başta yönetmen Michael Moore olmak üzere savaş karşıtlarınca hayli eleştirildi.
Meksikalı yönetmen Inarrıtu’nun ‘’Birdman’’ filmin zamanında bir süper kahramanı canlandırarak ünlenmiş aktör Riggan Thomson’a odaklanıyor.
‘’Batman’’ den tanıdığımız Michael Keaton’un başrolünü oynadığı ‘’Birdman’’ Oscar’da bir hayli ses getireceğe benziyor.

Martin Luther King’in yurttaşlık hakları kampanyasını anlatan, Ava DuVernay’ın çektiği ‘’Selma’’ filmi ancak iki dalda aday olabildi.
Tarihin akışını değiştiren bilim adamı olarak gösterilen, geçirdiği hastalık sonucu felç olan fizikçi Stephen Hawking’ın yaşam öyküsünü muhteşem bir şekilde gözler önüne seren James Marsh’ın yönettiği ‘’Herşeyin Teorisi’’ Oscar’a damgasını vurabilecek bir diğer film.
Özellikle, felçli Stephen Hawking’i çok başarıulı canlandıran Eddie Redymane ‘’En İyi Erkek Oyuncu’’ dalında heykelciği kucağına almaya çok yakın gibi.
İşte adaylar:
‘’En İyi Film ‘’ dalında aday gösterilen filmler; Amerikan Keskin Nişancı, Birdman, Çocukluk, Büyük Budapeşte Otel, Yapay Oyun, Selma, Herşeyin Teorisi, Whiplash.

‘’En İyi Yönetmen’’ dalında aday olanlar; Alejandro G. Inarrıtu ( Birdman), Richard Linklater (Çocukluk), Bennett Miller (Foxcatcher), Wes Anderson (Büyük Budapeşte Otel), Morten Tyldum (Yapay Oyun).
‘’En İyi Erkek Oyuncu’’ dalında aday olanlar; Bradley Cooper (Amerikan Keskin Nişancı), Eddie Redmayne (Herşeyin Teorisi), Michael Keaton (Birdman), Benedict Cumberbatch (Yapay Oyun), Steve Carell ( Foxcatcher).
‘’En İyi Kadın Oyuncu’’ dalında aday olanlar; Marion Cotillard (İki Gün Bir Gece), Felicity Jones (Herşeyin Teorisi), Julianne Moore (Unutma Beni), Rasamund Pike ( Kayıp Kız), Reese Witherspoon (Wild).
Büyük Budapeşte Otel, Selma, Herşeyin Teorisi, Yapay Oyun, Birdman ‘’En İyi Film’’;

Wes Anderson, Alejandro G. Inarrıtu, Richard Linklater ‘’En İyi Yönetmen’’;
Eddie Redmayne, Michael Keton, Benedict Cuberhatch ‘’En İyi Erkek Oyuncu’’;
Marion Cottilard, Julianne Moore, Rosamund Pike ‘’En İyi Kadın Oyuncu’’ dallarında öne çıkıyor.
Tabii, kimin hangi ödülü kazandığını 22 Şubat gecesi Digitürk’te yayınlanacak ödül töreninde öğrenebileceğiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder