Sayfalar

6 Şubat 2014 Perşembe

Genel Sağlık Sigortası

‘’Sağlıkta Devrim’’ sloganı ile 1 Ocak 2012’de yaşama geçirilen Genel Sağlık Sigortası (GSS) nedeniyle milyonlarca kişi sağlık hizmetinden yoksun kalırken, prim borçları da her geçen gün katlanarak artıyor.

GSS kapsamında çalışmayan ve gelir testi yaptırmayan yaklaşık 4.5 milyon kişi, adına en yüksek miktarda prim borcu çıkarılmalarından, bunu ödeyememelerinden ötürü en temel insan hakkı olan sağlık hizmetinden yararlanamıyor.

Bu kişilerin borcu gecikme faiziyle birlikte katlanarak artıyor. Bir yanda sağlık hizmetinden yoksun kalan, diğer yandan da faizleriyle birlikte prim borçları 3-4 bin liraya ulaşan yurttaşlar ne yapacağını bilemiyor.

Prim alacağının 8 milyar lirayı aştığı, SGK’nın bu miktarın ancak 300 milyon lirasını tahsil edebildiği belirtiliyor.

18 yaşını bitirmiş çalışmayan tüm yurttaşlar, zorunlu olarak GSS kapsamına alınmasından dolayı prim borçlusu olduğunu ancak gittiği Aile Hekimlikleri veya devlet hastanelerinde öğrenerek büyük bir şokla karşılaşıyor.

Yine bunun yanı sıra üniversite öğrencilerine bile GSS prim borcu çıkarılıyor. Öğrenciler okullarında aldıkları belgeyi ibraz etmeleri halinde bu borçtan kurtulabilecek.

Büyük iddialar ve umutlarla hayata geçirilen, ancak vatandaşın sağlık hizmetini neredeyse engelleyen GSS beklentileri karşılayamadı. Kısaca parası olmayanların sağlık hizmetinden yararlanamayacağı açıkça görüldü.

Kamuoyuna çok iyi anlatılmadan, doyurucu bilgi verilmeden uygulamaya konulan GSS’nin yarattığı sorunlar ne yazık ki bugüne değin giderilemedi.

Uygulamanın yarattığı yakınmaların artması nedeniyle prim ve gecikme faizinden oluşan borç veya gecikme faizlerinin silineceği kamuoyuna yansıdı. Ancak bu konuda hala bir adım atılmadı.

Torba Kanunu ile GSS prim borçları ve faizlerinin silineceği, ya da sadece faizlerin silinip borçların yeniden yapılandırılacağı öngörülse de bu konuda netlik bulunmamasından yurttaşların kaygıları sürüyor.

Prim borçları ve katlanarak artan gecikme faizleri silinmeli, bu yurttaşlara yeniden sağlık hizmetinden yararlanma olanağı sağlanmalı.

Nereden bakılırsa bakılsın beklenen sonucu vermeyen, iki yıllık uygulamanın yarattığı sorunlar da dikkate alınarak GSS’de yeniden bir düzenleme yapılması kaçınılmaz.

Sağlık hizmetinden yararlanmak en temel haktır. Bu hakkı engellemek hiçbir gerekçe ile savunulamaz.

Sosyal devlet olmanın bir gereği de her bireye ücretsiz sağlık hizmeti sunmaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder