Sayfalar

2 Ocak 2014 Perşembe

Mucizeye Devam

Yaklaşık 5.5 milyon işçinin geçimini sağladığı yeni asgari ücret 846 liraya yükseltilmesine karşın, beklentilerin altında kalarak burukluk yarattı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda hükümet ve işveren temsilcilerinin oyları ile belirlenen yeni asgari ücret, 1 Ocak’tan itibaren yüzde 5 artışla brüt 1.071, net 846, 1 Temmuz’dan itibaren de yüzde 6 artışla brüt 1.134, net 891 lira olarak uygulanacak.

Komisyon bu kararı ile asgari ücrete öngörülen yüzde 3+3 zammın bir miktar üzerine çıkmış olsa da, ancak daha önceden açıklandığı gibi yüksek zamla kamuoyunu şaşırtacağı iddiası boş çıktı, hayalden öteye gidemedi.

Komisyonda Türk-İş’in karşı oyuna karşılık saptanan yeni asgari ücretli işçinin ücretinde 1 Ocak’ta net 43, 1 Temmuz’da ise net 45 lira olmak üzere bir yılda net 88 lira artış olacak. İlk 6 ay için belirlenen 43 liralık zam ile işçi tanesi 1.40 (istanbul’da) lira olan 30 simit veya tanesi bir liradan 43 ekmek alabilecek. Yeni yılda asgari ücretli günde bir simitlik zam almış olacak.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) yeni asgari ücretin net 1205 lira olması yönünde komisyona görüş belirtmesine rağmen, bu görüş önceki yıllarda olduğu gibi yine dikkate alınmayarak daha düşük zam ile yeni ücret belirlendi.

Komisyon, bırakın Türk-İş’in talebi olan en düşük memur maaşı olan 1600 lirayı, TÜİK’in önerdiği 1205 lirayı bile ciddiye almayarak, beklentilerin çok uzağında yeni ücreti net 846 lira olarak saptayarak, yine hayal kırıklığı yarattı.

Belirlenen 846 liralık ücret TÜİK’in önerdiği 1205 liranın yaklaşık yüzde 70’ini karşılayabilen düzeyde kaldı. TÜİK’in tespit ettiği rakama göre, asgari ücretle çalışan işçi ayın bir haftasında temel ihtiyaçlarını karşılayamayacak,yani bir hafta aç kalacak.

Bu arada asgari ücrette 16 yaş ayrımının kaldırılması, bu ücretle çalışan üç çocuğu olan işçiye vergi muafiyeti tanınması olumlu bir gelişme. Bu uygulama ile üç çocuğu bulunan asgari ücretli işçinin eline ayda 40-50 lira daha fazla para geçecek.

Aslında bu uygulamadan tüm asgari ücretlinin yararlanması için asgari ücretin vergi dışı bırakılması gerekir. Siyasilerin bu konuda uzlaşmalarına karşın, nedense bu uygulama hayata geçirilemiyor.

Yine komisyon yeni ücretin belirlenmesinde işçinin sadece kendisini dikkate alarak, ailesini görmezden geldi. Ücrete yapılacak zamda bekar işçinin harcama kalıpları veri olarak kullanıldı, evli işçinin ailesi yok sayıldı.

İşçi ve ailesi yoksulluk sınırının 3523, açlık sınırının da 1082 lira olduğu günümüzde

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder