Sayfalar

17 Aralık 2013 Salı

İşçi Emeklisi Üvey mi?

Banka promosyonunda umduğunu alamayan işçi ve Bağ Kur emeklileri bu kez de zammın hayal kırıklığını yaşıyor.

İşçi ve Bağ Kur emekli aylıklarına yapılacak 30 liralık zamma karşılık, memur emekli aylıklarındaki 146 liralık artışa tepkiler çığ gibi büyüyor

8.5 milyon işçi ve Bağ Kur emeklisinin aylıklarına 1 Ocak’tan itibaren son 6 ayda gerçekleşen enflasyon oranında, yani yaklaşık yüzde 3 zam yapılacak. Bu da aylıklarda ortalama 30 lira artış sağlayacak.

Buna karşılık iki milyona yakın memur emeklilerinin aylıklarında ise yine 1 Ocak’tan itibaren hükümet ile Memur-Sen arasında daha önce bağıtlanan toplu iş sözleşmesi gereğince net 146 lira artış olacak.

Yıllarca farklı alanlarda emek harcayan, hizmet üretenlerin emekli aylıklarında, aynı statülerde olmalarına karşın, aylık hesaplama yöntemlerinde norm ve standart birliği sağlanamadığından, çok belirgin farklılıklar oluşuyor, bu da yakınmalara neden oluyor.

Özellikle 2008 yılından sonra işçi ve Bağ Kur sigortalısı olanların aylıklarında, emekli hesaplama yöntemlerinden dolayı büyük düşmeler yaşanıyor, memur emeklisi ile aralarındaki makas günden güne açılıyor.

İşçi ve Bağ Kur emeklileri bu yanlış uygulama ile Anayasa’nın eşitlik ilkesi karşın hak etmedikleri üvey evlat muamelesi görüyor.

Aslında işçi emeklilerinin kendi arasında var olan eşitsizliği gidermek amacıyla 2000 yılı öncesi emekliler için yapılan intibak düzenlemesi de sorunu çözemedi, emekli umduğu zammı alamadı, hayal kırıklığı yaşadı.

Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu’nun 2000 sonrasında emekli olanlar için de intibak düzenlemesi yapılması yönündeki tavsiye kararı, SGK tarafından olumsuz karşılandı.

Geçen yıl 2000 yılı öncesi işçi emeklileri ile çok sınırlı Bağ Kur emeklisi için intibak yapılırken, bugüne değin Bağ Kur emeklileri arasında çok geniş kapsamlı bir düzenleme yapılmadı. Yani Bağ Kur emeklileri üveyin de üveyi olarak kaldı.

Emekli aylıklarındaki eşitsizliğin ortadan kaldırılması veya en aza indirilmesinin çözümü, ivedi yapılacak geniş kapsamlı intibak düzenlemesidir.

Halen en düşük 1162 lira olan memur emekli aylığına 1 Ocak’ta 146 lira, halen en düşük 640 lira olan işçi emekli aylığı ile 580 lira olan en düşük Bağ-Kur emekli aylığına ise ortalama 30 lira zam yapılacak. Bu da var olan eşitsizliği ve adaletsizliği daha da artıracak.

Emekliler arasındaki hoşnutsuzluğun giderilmesi için işçi ve Bağ Kur emekli aylıklarına da yüzde 3’ün karşılığı olan 30 lira değil, memur emeklileri gibi net 146 lira zam yapılmalıdır. Onlar da bu ülkenin kalkınmasına yıllarını verdiler, emeklerini harcadılar. Bu ayrıcalık niye?

Emekli dernekleri işçi ve Bağ Kur emeklilerine de 146 lira ödenmesi için hükümete mektup gönderdi.

Hükümet bu talebi olumlu karşılayacak mı, yoksa işçi ve Bağ Kur emeklileri yine üvey evlat muamelesi mi görecek?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder