Sayfalar

8 Ekim 2013 Salı

Tezgahlar Şenlendi Ama....

Av yasağı kalktı,balıkçı tezgahları birbirinden güzel, iştah kabartan balıklar ile şenlendi, renklendi.
15 Nisan'da başlayan av yasağı,1 Eylül'de teknelerde 'Vira Bismillah' haykırışlarıı ile son bulurken, yeni av sezonuna da 'merhaba' denildi.
Tezgahlar, hamsi, palamut, barbun, kalkan, lüfer, istavrit, mezgit, kötek balıkları ile renklenirken, göz okşayan bu bolluk karşısında balıkseverlerin keyfi yerine geldi
Birbirinden güzel, canlılığı. diriliği, tazeliği ile adeta ağızları sulandıran denizin bereketleri neredeyse bir anda azaldı, tezgahlarda boy göstermemeye başladı.
Balıkseverlerin ve yıllarını denizde geçirmiş kaptanların umudu bir anda yok oldu.
Bu yıl bol olacağı belirtilen palamut, hamsi gibi halkın sevdiği, bütçelerine uygun balıklar avlanamaz oldu.
Sezon başında bolca avlanan hamsi ve palamut sanki Karadeniz'den kaçtı.
Oysa ne kadar da sevinmişti hem balıkçılar, hem de balıkseverler palamut ve hamsinin bolluğuna. Geçen yıl da yok denecek kadar avlanan hamsi ve diğerleri bu yıl da önce kendini gösterdi, ancak birden görünmez oldu, yok oldu. Balıkçıların, balıkseverlerin sevinci kursaklarında kaldı.
Şaşkınlıklar gizleyemeyen deneyimli balıkçılar, trol ve gırgır ile avlanmanın balık neslini yok ettiğini ısrarla vurgularken, havaların iyice soğuması ile ağların yine dolacağını umuyor.
Gırgır ve trol ile avlanmaya karşı ciddi önlem ve ağır yaptırımların uygulanması gerektiğine dikkat çeken balıkçılar, bir süre av yasağının sürmesinden yanalar.
Balıkçılarımızın dediği gibi, ''Karadeniz başta olmak üzere denizlerimiz SOS veriyor''. Bu tehlikeye karşı, ciddi önlemlerin alınması, gelecek yıllardaki bereketli günlerimiz için kaçınılmaz olarak ortada duruyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder